ßßß
Czas przygotowania: 10 minut + 65 minut pieczeniaIlość porcji: Cała foremkaSkładniki:
Szklanka mąki ziemniaczanejSzklanka mąki pszennejSzklanka cukru pudru½ Szklanki śmietanki kremówki200 g masła2 łyżeczki proszku do pieczenia3 jajka1 pomarańczaTłuszcz i bułka tarta do posypania formyPolewa: tabliczka gorzkiej czekolady oraz garść skórki kandyzowanej z pomarańczyForemkę z kominem nacieramy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pomarańcze wyparzamy wrzątkiem. Skórkę ścieramy na średnich lub małych oczkach, a z pozostałej pomarańczy wyciskamy sok. W misce ucieramy robotem masło z cukrem pudrem. Kiedy składniki dokładnie się połączą dodajemy jajka oraz śmietanę. Ponownie ucieramy na jednolitą masę. Dolewamy sok z pomarańczy. Dorzucamy oba rodzaje mąk wraz z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy startą skórkę z pomarańczy. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Przekładamy do formy i pieczemy około 65 minut do „suchego patyczka”. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy babkę do ostygnięcia w formie. Ostudzoną babkę polewamy roztopioną czekoladą oraz posypujemy kandyzowaną skórką z pomarańczy. Smacznego.

