Wykonanie
Była tradycyjna babka piaskowa. Czas na innowacyjną babkę
pomarańczową. Bardzo łatwa w przygotowaniu o wspaniałym, aromatycznym smaku prawdziwej
pomarańczy. Pięknie wyrasta i wychodzi każdemu, więc jeśli ktoś planuje swój debiut w pieczeniu to przepis dla niego!
Czas przygotowania: 10 minut + 65 minut pieczeniaIlość porcji: Cała foremkaSkładniki:
Szklanka
mąki ziemniaczanejSzklanka
mąki pszennejSzklanka
cukru pudru½ Szklanki
śmietanki kremówki200 g
masła2 łyżeczki
proszku do pieczenia3
jajka1
pomarańczaTłuszcz i
bułka tarta do posypania formyPolewa: tabliczka
gorzkiej czekolady oraz garść skórki kandyzowanej z
pomarańczyForemkę z kominem nacieramy tłuszczem i obsypujemy
bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Pomarańcze wyparzamy wrzątkiem. Skórkę ścieramy na średnich lub małych oczkach, a z pozostałej
pomarańczy wyciskamy sok. W misce ucieramy robotem
masło z
cukrem pudrem. Kiedy składniki dokładnie się połączą dodajemy
jajka oraz
śmietanę. Ponownie ucieramy na jednolitą masę. Dolewamy sok z
pomarańczy. Dorzucamy oba rodzaje mąk wraz z
proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy startą skórkę z
pomarańczy. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Przekładamy do formy i pieczemy około 65 minut do „suchego patyczka”. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy babkę do ostygnięcia w formie. Ostudzoną babkę polewamy roztopioną
czekoladą oraz posypujemy kandyzowaną skórką z
pomarańczy. Smacznego.