Wykonanie
Babka piaskowa to tradycyjne ciasto przygotowywane na Wielkanoc. Jest bardzo prosta w wykonaniu: wystarczy zmieszać składniki, włożyć do formy z kominem, wpakować do piekarnika oraz wyjąć po upłynięciu czasu. Czekamy aż ostygnie i gotowe. Ambitni mogą ją polać jeszcze lukrem lub
czekoladą i można zajadać. Wychodzi niemalże zawsze, a smak.. hmm mniam!
Czas przygotowania: 10 minut + 65 minut pieczeniaIlość porcji: Cała foremkaSkładniki:Szklanka
mąki ziemniaczanejSzklanka
mąki pszennejSzklanka
śmietanki kremówkiSzklanka
cukru pudru200g
masła2 łyżeczki
proszku do pieczenia2
jajkaKilka kropki esencji waniliowejTłuszcz i
bułka tarta do posypania formyPolewa: tabliczka
gorzkiej czekolady oraz garść
płatków migdałowych (można zastąpić lukrem i dowolnie wybraną posypką)Foremkę nacieramy tłuszczem i obsypujemy
bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W miseczce ucieramy robotem
masło z
cukrem. Kiedy składniki dokładnie się połączą dodajemy
jajka oraz
śmietanę. Ponownie ucieramy na jednolitą masę. Dodajemy przesiane
mąki wraz z
proszkiem do pieczenia i mieszamy pod koniec dodając esencje
smakową. Wykładamy do przygotowanej formy. Pieczemy około 65 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy babkę do ostygnięcia w formie. Po ostudzeniu polewamy
czekoladą roztopioną w kąpieli
wodnej, a wierzch obsypujemy
migdałami. Smacznego!