ßßß
Czas przygotowania: 10 minut + 65 minut pieczeniaIlość porcji: Cała foremkaSkładniki:Szklanka mąki ziemniaczanej
Szklanka mąki pszennejSzklanka śmietanki kremówkiSzklanka cukru pudru200g masła2 łyżeczki proszku do pieczenia2 jajkaKilka kropki esencji waniliowejTłuszcz i bułka tarta do posypania formyPolewa: tabliczka gorzkiej czekolady oraz garść płatków migdałowych (można zastąpić lukrem i dowolnie wybraną posypką)Foremkę nacieramy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W miseczce ucieramy robotem masło z cukrem. Kiedy składniki dokładnie się połączą dodajemy jajka oraz śmietanę. Ponownie ucieramy na jednolitą masę. Dodajemy przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia i mieszamy pod koniec dodając esencje smakową. Wykładamy do przygotowanej formy. Pieczemy około 65 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy babkę do ostygnięcia w formie. Po ostudzeniu polewamy czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej, a wierzch obsypujemy migdałami. Smacznego!


