Wykonanie

Nie miałam pojęcia, że to ciasto jest takie popularne.
Jadłam go jakiś czas temu u koleżanki pierwszy raz w takiej właśnie wersji. Ona z kolei przepis znalazła na blogu Gotuje bo lubię . Gdy wrzuciłam temat na Facebooku okazało się że to ciasto funkcjonuje także pod nazwą
Shrek, ale wówczas
sok kubusiowy zastępujemy zielonym i
galaretki pomarańczowe zamieniamy na np.
agrestowe.Ciasto wychodzi leciuteńkie, delikatne i bardzo smaczne. Zapewniam że posmakuje nie tylko najmłodszym miłośnikom soczków. Polecam baaardzo :)Składniki na
biszkopt:3
jajka3/4 szkl
cukru1,5 łyżeczki
octu1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1/3 szkl
mąki pszennej1/3 szkl
mąki ziemniaczanejBiałka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo
cukier i
ocet a następnie kolejno
żółtka.
Mąki przesiać i wymieszać z
proszkiem do pieczenia. Dodać do masy i dokłądnie wymieszać uważając by piana nie opadła. Blaszkę* (24x36) wyłożyć papierem do pieczenia (!) Wylać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 25 minut w temp 180 stopni (do suchego patyczka). Upieczony
biszkopt wystudzić.Składniki na masę kubusiową:1 litr soku
marchewkowo-
pomarańczowego typu Kubuś3 budynie
waniliowe bez
cukru6 łyżek
cukru200g miękkiego
masłaZ soku odlewamy ok. 1/2 szk. Resztę zagotowujemy. W odlanej części soku rozmieszać dokładnie budynie i
cukier. Na gotujący się sok wlać rozrobione proszki budyniowe i stale mieszając ugotować jak tradycyjny
budyń. Powinien być gładki i bez grudek. Ugotowany zdjąć z ognia i przykryć folią. Odstawić do wystygnięcia.
Masło dokładnie utrzeć, następnie nie przerywając miksowania dodawać partiami
budyń kubusiowy. Utrzeć na gładko. Wyłożyć na wystudzony
biszkopt, wyrównać i wstawić do lodówki celem stężenia.Składniki na masę
śmietanową:500ml
śmietany kremówki 36%5 łyżek
cukru pudru500g
serka homogenizowanego waniliowego1
galaretka pomarańczowaponadto:2
galaretki pomarańczowe na wierzch do polania
Galaretkę rozpuścić w 250ml wrzątku i odstawić do wystudzenia..
Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy
cukier i nadal miksujemy. Następnie dodajemy partiami
serek homo a na koniec wystudzona
galaretkę. Dokładnie miksujemy. Masę
śmietanową wykładamy na dokładnie wystudzoną masę kubusiową i wyrównujemy. Odstawiamy do stężenia. Na wierzch ciasta wylewamy
galaretki pomarańczowe rozpuszczone w 800ml wrzątku. Ciasto przechowujemy w lodówce.*UWAGA: potrzebna będzie wysoka blaszka. W standardowej wierzch śmietanowej masy sięga dokładnie górnej krawędzi blachy. Jeśli mamy blaszkę o standardowej wysokości warto podnieść brzegi np grubą folią aluminiową (ja tak zrobiłam). Wcisnąć ją dookoła i docisnąć masą
śmietanową dokładnie.
Galaretkę wlewać gdy już zacznie tężeć. Smacznego :)

