Wykonanie
Ciasto powstało na bazie wcześniej już publikowanego ciasta na soczku kubusiowym. W
shreku pomarańczowy sok zastąpiony jest zielonym a wierzch dodatkowo wzbogacony jest o delicje. Ciasto wychodzi delikatne, lekkie i orzeźwiające. Idealne na lato. Polecam baardzo :)Składniki na
biszkopt:3
jajkaszczypta
soli97g
cukru60g
mąki pszennej23g
mąki ziemniaczanejBiałka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo
cukier a następnie kolejno
żółtka.
Mąki przesiać i wymieszać. Dodać do masy i dokładnie wymieszać uważając by piana nie opadła. Blaszkę* (24x36) wyłożyć papierem do pieczenia (!) Wylać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 25-30 minut w temp 180 stopni (do suchego patyczka). Upieczony
biszkopt wyjąć z piekarnika i upuścić razem z blaszką z wysokości ok. 60 cm na ziemię. Wystudzić.Składniki na masę zieloną:1 litr soku zielonego np dr Witt3 budynie
waniliowe bez
cukru4 łyżki
cukru200g miękkiego
masłaZ soku odlewamy ok. 1/2 szk. Resztę zagotowujemy. W odlanej części soku rozmieszać dokładnie budynie i
cukier. Na gotujący się sok wlać rozrobione proszki budyniowe i stale mieszając ugotować jak tradycyjny
budyń. Powinien być gładki i bez grudek. Ugotowany zdjąć z ognia dodać
masło, dokładnie rozmieszać i przykryć folią. Odstawić do lekkiego przestudzenia, ale jeszcze ciepły wylać na
biszkopt. Wyrównać i wstawić do lodówki celem stężenia.Składniki na masę
śmietanową:500ml
śmietany kremówki 36%5 łyżek
cukru pudru500g
serka homogenizowanego waniliowego1
galaretka agrestowaponadto:1-2
galaretki agrestowe na wierzch do polania2 opakowania delicji
Galaretkę rozpuścić w 250ml wrzątku i odstawić do wystudzenia.
Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy
cukier i nadal miksujemy. Następnie dodajemy partiami
serek homo, a na koniec wystudzoną
galaretkę. Dokładnie miksujemy. Masę
śmietanową wykładamy na dokładnie wystudzoną masę zieloną i wyrównujemy. Delicje układamy
czekoladową stroną do góry (! nie tak jak na zdjęciu :)) Odstawiamy do stężenia. Na wierzch ciasta wylewamy 2
galaretki agrestowe rozpuszczone w 800ml wrzątku. Ciasto przechowujemy w lodówce.*UWAGA: potrzebna będzie wysoka blaszka. W standardowej wierzch śmietanowej masy sięga dokładnie górnej krawędzi blachy. Jeśli mamy blaszkę o standardowej wysokości warto podnieść brzegi np grubą folią aluminiową. Wcisnąć ją dookoła i docisnąć masą
śmietanową dokładnie.
Galaretkę wlewać gdy już zacznie tężeć. Smacznego :)