ßßß Cookit - przepis na Babka puchowa

Babka puchowa

nazwa

Wykonanie

Babka puchowa, jak sama nazwa wskazuje jest lekka jak puch, słodka, choć nie przesłodzona i bardzo smaczna. Ja osobiście zjadłam tylko jeden kawałek, ale pozostali konsumenci, którzy spałaszowali pozostałą część, bardzo babkę chwalili.
6 jajek
250 g masła
2 niepełne szklanki cukru
2 łyżeczki esencji z wanilii
2 szklanki mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
6 łyżek mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek oleju
1 łyżka octu
cukier puder do posypania
Piekarnik nastawiamy na 170 st C, natłuszczamy i obsypujemy mąką formę do pieczenia babek.
Masło ucieramy z cukrem, kolejno wbijamy jaja i dalej ucieramy. Dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia. Dodajemy olej oraz ocet. Dokładnie mieszamy. Ciasto wlewamy do foremki i pieczemy ok 60 minut. Ciepłą babkę posypujemy cukrem pudrem
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2017/04/babka-puchowa.html