Wykonanie
Jeszcze ciepła … puszysta babka … delikatna … rozpływająca się w ustach … po prostu pyszna!
Składniki:5
jajek1 szklanka
cukru1 szklanka
mąki pszennej½ szklanki
oleju2 łyżki
mąki ziemniaczanej2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
octu1 łyżka ekstraktu z
waniliiWykonanie:
Białka oddzielamy od
żółtek. Do małej miski przesiewamy
mąki i proszek, mieszamy i odstawiamy. W dużej misce ubijamy na sztywno
białka, dodajemy
cukier, ubijamy do momentu uzyskanie gładkiej aksamitnej piany. Nadal ubijając dodajemy po jednym
żółtku i
olej. Następnie zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy mieszaninę
mąki i
proszku do pieczenia, na końcu dodajemy
ocet. Puszyste ciasto przelewamy do keksówki wysmarowanej
masłem. Pieczemy ok. 45 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 st. C. Babkę, przed podaniem, posypujemy
cukrem pudrem.Smacznego!