Wykonanie
Jak są
porzeczki musi być ta babka, delikatna z kwaskowatym smaczkiem.
Składniki:1 szklanka
cukrupół kostki
margaryny1 szklanka
mąki ziemniaczanej1 szklanka
mąki pszennej4 łyżki
oleju3
jajka1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka
octu1 szklanka czerwonych
porzeczekUtrzeć
jajka z
cukrem i
margaryną, dodać
olej, obie
mąki,
proszek do pieczenia oraz
ocet, dobrze wymieszać.Umyte oczyszczone
porzeczki posypujemy
mąką, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.
Przelewamy do foremki babkowej, wysmarowanej dobrze tłuszczem i obsypanej
bułką tartą.
Pieczemy godzinę.
Polewamy ulubioną polewą.Ja zmiksowałam pół szklanki czerwonych i czarnych
porzeczek, przetarłam przez sitko.Dwie łyżki takiego musu wymieszałam z 1 łyżką
mleka w proszku, oraz pół szklanki
cukru pudru. Jak za rzadkie dodajemy
cukier puder, jak za gęste trochę musu.Polewamy naszym lukrem jeszcze gorącą babkę.