ßßß Cookit - przepis na Babka z czerwonymi porzeczkami.

Babka z czerwonymi porzeczkami.

nazwa

Wykonanie

Jak są porzeczki musi być ta babka, delikatna z kwaskowatym smaczkiem.
Składniki:
1 szklanka cukru
pół kostki margaryny
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 szklanka mąki pszennej
4 łyżki oleju
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu
1 szklanka czerwonych porzeczek
Utrzeć jajka z cukrem i margaryną, dodać olej, obie mąki, proszek do pieczenia oraz ocet, dobrze wymieszać.
Umyte oczyszczone porzeczki posypujemy mąką, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.
Przelewamy do foremki babkowej, wysmarowanej dobrze tłuszczem i obsypanej bułką tartą.
Pieczemy godzinę.
Polewamy ulubioną polewą.
Ja zmiksowałam pół szklanki czerwonych i czarnych porzeczek, przetarłam przez sitko.
Dwie łyżki takiego musu wymieszałam z 1 łyżką mleka w proszku, oraz pół szklanki cukru pudru. Jak za rzadkie dodajemy cukier puder, jak za gęste trochę musu.
Polewamy naszym lukrem jeszcze gorącą babkę.
Źródło:http://gogusiowo.blogspot.com/2013/10/babka-z-czerwonymi-porzeczkami.html