Wykonanie
Składniki :10 dag
cukru ( 1 szklanka)125 ml
wody (1/2 szklanki)3 łyżki
miodu3 łyżki
kakao2 i 1/2 szklanki
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczka
cynamonu1/2 łyżeczki
imbiru1/2 łyżeczki sproszkowanych lub utłuczonych
goździkówjajkopo 5 dag
skórki pomarańczowej,
rodzynek,
płatków migdałowych lub
orzechów włoskich, figPrzygotowanie :W małym rondelku o grubym dnie przygotowujemy karmel tzn. wsypujemy
cukier i mieszając go rozpuszczamy, uważać by nie przypalićGarnek zdejmujemy z ognia i wlewamy ostrożnie
wodę, mieszamy do rozpuszczenia karmelu i zagotowujemyDodajemy
miód,
kakao, mieszamy całość i odstawiamy do wystygnięcia, w rondelku rozpuszczamy
masłoMąkę przesiewamy i dodajemy proszek,
cynamon,
imbir,
goździki oraz wlewamy ostudzoną masę karmelową,
jajko i dokładnie mieszamy, dodajemy roztopione
masło i dokładnie mieszamyNa koniec dosypujemy
bakalie i całość ponownie mieszamyForemkę o wymiarach 25 x 11 cm natłuszczamy i przekładamy masę ( u mnie ciasto dość gęste), wyrównujemy wierzchPieczemy w 150 *C przez około 45 min ( w moim piekarniku)Po przestudzeniu można polać rozpuszczoną
czekoladą i posypać po wierzchu np. wiórkami kokosowymi.Ciasto po przestudzeniu przechowywać w szczelnym naczyniu, skruszeje :)
Przepis z "Palce lizać" z 11 grudnia 2014