ßßß Cookit - przepis na Piernik z bakaliami

Piernik z bakaliami

nazwa

Wykonanie

Składniki :
10 dag cukru ( 1 szklanka)
125 ml wody (1/2 szklanki)
3 łyżki miodu
3 łyżki kakao
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki sproszkowanych lub utłuczonych goździków
jajko
po 5 dag skórki pomarańczowej, rodzynek, płatków migdałowych lub orzechów włoskich, fig
Przygotowanie :
W małym rondelku o grubym dnie przygotowujemy karmel tzn. wsypujemy cukier i mieszając go rozpuszczamy, uważać by nie przypalić
Garnek zdejmujemy z ognia i wlewamy ostrożnie wodę, mieszamy do rozpuszczenia karmelu i zagotowujemy
Dodajemy miód, kakao, mieszamy całość i odstawiamy do wystygnięcia, w rondelku rozpuszczamy masło
Mąkę przesiewamy i dodajemy proszek, cynamon, imbir, goździki oraz wlewamy ostudzoną masę karmelową, jajko i dokładnie mieszamy, dodajemy roztopione masło i dokładnie mieszamy
Na koniec dosypujemy bakalie i całość ponownie mieszamy
Foremkę o wymiarach 25 x 11 cm natłuszczamy i przekładamy masę ( u mnie ciasto dość gęste), wyrównujemy wierzch
Pieczemy w 150 *C przez około 45 min ( w moim piekarniku)
Po przestudzeniu można polać rozpuszczoną czekoladą i posypać po wierzchu np. wiórkami kokosowymi.
Ciasto po przestudzeniu przechowywać w szczelnym naczyniu, skruszeje :)
Przepis z "Palce lizać" z 11 grudnia 2014
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2017/12/piernik-z-bakaliami.html