Wykonanie
Katarzynki. Klasyczne pierniczki, u mnie w trochę zmienionym kształcie. Brak odpowiednich foremek wcale im nie zaszkodził. Teraz pierniczki oczekują w puszkach na święta. Mam nadzieję, że zdążą zmięknąć zanim moje łasuchy je dopadną:).
Katarzynki(przepis zaczerpnęłam ze strony MojeWypieki)200g
miodu1 łyżka
kakao100g
cukru3 łyżeczki
proszku do pieczenia1
jajo400g
mąki pszennejMiód podgrzałam, dodałam
cukier i
przyprawy korzenne. Mieszaninę lekko przestudziłam.
Mąkę wraz z
proszkiem do pieczenia i
kakao przesiałam do miski, dodałam
jajo oraz
miodową mieszaninę. Zagniotłam ciasto. Całość wstawiłam na noc do lodówki, aby ciasto odpoczęło. Schłodzone wałkowałam na grubość około 4-5 mm, wykrawałam gwiazdki i piekłam przez około 15 minut w 180stopniach. Wystudziłam i
ukryłam w specjalnej puszce.