ßßß Cookit - przepis na Katarzynki

Katarzynki

nazwa

Wykonanie

Kolejne świąteczne ciasteczka (Boże Narodzenie 2009 było wyjątkowo ciasteczkowe :)), pyszne - szczególnie prosto z pieca, później, długo nie chciały zmięknąć, ale i tak zniknęły bez śladu. Przepis cytuję za Dorotką, dołączam go także do świątecznej akcji Olgi .
200 g miodu
łyżeczka przypraw korzennych
kilka łyżek karmelu (zamiast dodałam 1 łyżkę kakao)
100 g cukru
jajko
400 g mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Do płynnego miodu dodać przyprawy korzenne, cukier, trochę karmelu dla koloru, jajko, potem mąkę z proszkiem do pieczenia. Zagnieść dość twarde ciasto, rozwałkować na grubość 5 mm - 1 cm (nie cieniej) i wykrawać foremką katarzynki. Posmarować je z wierzchu wodą.
Piec ok. 12 - 20 minut (nie spiec, bo będą zbyt twarde) w temperaturze 190 stopni.
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2010/01/Katarzynki.html