Wykonanie
Kolejne świąteczne
ciasteczka (Boże Narodzenie 2009 było wyjątkowo
ciasteczkowe :)), pyszne - szczególnie prosto z pieca, później, długo nie chciały zmięknąć, ale i tak zniknęły bez śladu. Przepis cytuję za Dorotką, dołączam go także do świątecznej akcji Olgi .
200 g
miodułyżeczka przypraw korzennychkilka łyżek karmelu (zamiast dodałam 1 łyżkę
kakao)100 g
cukrujajko400 g
mąki pszennej3 łyżeczki
proszku do pieczeniaDo płynnego
miodu dodać
przyprawy korzenne,
cukier, trochę karmelu dla koloru,
jajko,
potem mąkę z
proszkiem do pieczenia. Zagnieść dość twarde ciasto, rozwałkować na grubość 5 mm - 1 cm (nie cieniej) i wykrawać foremką katarzynki. Posmarować je z wierzchu
wodą.Piec ok. 12 - 20 minut (nie spiec, bo będą zbyt twarde) w temperaturze 190 stopni.Smacznego!