Wykonanie
Przepis dodaję bardzo spóźniony, ale jakoś tak wyszło. Wszystko przez chorobę mojej córki. Miała ze mną piec i pomagać w wycinaniu i ozdabianiu. W rezultacie tylko polukrowałam. Mam nadzieję że następnym razem
będę miała większą pomoc dużo wcześniej je przygotuję i ładniej ozdobię.
Składniki:25 dag
miodu25 dag
cukru kryształu25 tłuszczu5
jajek1
przyprawa do piernika1
proszek do pieczenia1 kg
mąki pszennejWykonanie:10 dag
cukru zrumienić na karmel. Resztę
cukru utrzeć z tłuszczem dodając po jednym
jajku, rozpuszczony
miód, zimny karmel,
przyprawę do piernika,
proszek do pieczenia i
mąkę. Ciasto najlepiej zarobić na noc i na drugi dzień upiec. Po upieczeniu polukrować. Aby pierniczki szybciej zmiękły do pojemnika w którym je przechowujesz włóż ćwiartkę
jabłka.Smacznego!