Wykonanie

We wcześniejszym wpisie mocno zachwalałam Wam formę do pieczenia
bułek na burgery
pora więc przedstawić Wam przepis na najprostsze na świecie domowe burgery. Ich przygotowanie nie zajmie Wam więcej czasu niż przygotowanie burgerów kupionych w sklepie. Zresztą tym gotowym według mnie jest dalej do
mięsa a ich wygląd przypomina bardziej przemielony karton. A ja cały czas powtarzam, że w jedzeniu typu fast food nie ma nic złego pod warunkiem, że wiemy z czego jest przygotowane.

Gdy więc mamy już domowe
bułki do burgerów
pora na odrobinkę
mięsa. Listę składników znajdziecie poniżej a ja
póki co napiszę Wam kilka dobrych rad. Po pierwsze ważne jest aby burgery przygotowywać z dobrej jakości, świeżego i własnoręcznie zmielonego
mięsa wołowego – najlepiej do tego celu sprawdzi się
antrykot gdyż zawiera trochę naturalnego tłuszczu, który podczas smażenia nada
mięsu soczystości. Po drugie – burgery podobnie jak
steki zawsze smażymy na patelni bez dodatkowego tłuszczu, najlepiej teflonowej aby uniknąć nadmiernego przywierania. Ja od jakiegoś czasu używam patelni grillowej, którą w dobrej cenie znalazłam w sklepie Tescoma . Rozgrzewam ją do bardzo wysokiej temperatury na największym palniku i każdego burgera obsmażam przez około 2-3 minuty z każdej strony. Moja patelnia oprócz dobrej jakości powłoki teflonowej ma również odczepianą rączkę – dzięki
czemu można ją używać również w piekarniku.

Składniki na burgery z
wołowiny:około 1 kg dobrej jakości
wołowiny –
antrykot1 łyżeczka świeżo mielonego
pieprzu1 łyżeczka zmielonych ulubionych przypraw (
papryka słodka,
tymianek,
rozmaryn, ziarna
kolendry,
kminek)drobno posiekany ząbek
czosnkuodrobina
soliżółtkoMięso mielimy w maszynce do
mielenia mięsa na grubych oczkach. Chodzi o to aby z
mięsa nie zrobiła się papka a jego kawałki powinny być wyczuwalne podczas jedzenia. Dodajemy posiekany ząbek
czosnku,
pieprz,
sól oraz mieszkankę przypraw.
Mięso dobrze wyrabiamy najlepiej ręcznie. Dodajemy
żółtko i wszystko razem dokładnie wyrabiamy.Formujemy burgery mniej więcej po 150g, starając się aby ich średnica była nieco większa niż upieczonych przez nas
bułek. Smażymy z obu stron po około 2 minuty.Pod koniec smażenia
mięsa na patelni kładziemy również przekrojoną na pół
bułkę. Rumienimy ją od wewnątrz (zapobiegnie to namiękaniu sosem). Domowe burgery podajemy z ulubionym sosem np
czosnkowym lub
musztardowym oraz warzywami (
pomidorem,
ogórkiem i
sałatą rzymską).