ßßß
Składniki:0,5 kg łopatki wieprzowej0,5 kg wołowiny zrazowej1/2 pęczka natki pietruszki3 cebule3 ząbki czosnku1 łyżeczka papryki słodkiej1 łyżeczka chilli w proszku1 łyżeczka tymianku1/2 łyżeczki majeranku1/2 łyżeczki rozmarynu1/2 łyżeczki kolendry1 łyżeczka pieprzu1 łyżeczka soli1 białko1. Mięso mielimy. Mieszamy. Możemy skorzystać z gotowego mielonego, ale efekt nie będzie już taki dobry 😉2. Siekamy drobno natkę, cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę.3. Mieszamy mięso z natką, cebulą, czosnkiem, przyprawami oraz białkiem.4. Wstawiamy mięso na ok. 2 godziny do lodówki, aby połączyły się wszystkie smaki.
5. Formujemy z mięsa podłużne wałeczki i nadziewamy na patyczki do szaszłyków wcześniej namoczone w zimnej wodzie.6. Pieczemy na grillu przez ok. 25 minut obracając co 5 minut, tak aby upiekły się równomiernie.
Podajemy z sosem tzatziki, ajwarem czy ljutenicą oraz pieczonymi ziemniakami. Przygotowując moje Ćevapčići przeczytałam wiele przepisów. W wielu z nich pojawiał się proszek do pieczenia czy mąka, ale ja zrezygnowałam z tych dodatków. Nie użyłam też jagnięciny, ale tylko z uwagi na jej niedostępność w mojej okolicy.