Wykonanie
Ćevapčići to danie kuchni bałkańskiej. Głównym jego składnikiem jest
mięso mielone najczęściej mieszane z dodatkiem
cebuli,
czosnku, przypraw i
ziół uformowane w ruloniki smażone lub grillowane. Ja zrobiłam wersję z grilla, która wszystkim bardzo smakowała.Razem ze mną te pyszne serbskie kotleciki przygotowały Panna Malwinna oraz
Maggie .

Składniki:0,5 kg
łopatki wieprzowej0,5 kg
wołowiny zrazowej1/2 pęczka
natki pietruszki3
cebule3 ząbki
czosnku1 łyżeczka
papryki słodkiej1 łyżeczka
chilli w proszku1 łyżeczka
tymianku1/2 łyżeczki
majeranku1/2 łyżeczki
rozmarynu1/2 łyżeczki
kolendry1 łyżeczka
pieprzu1 łyżeczka
soli1
białko1.
Mięso mielimy. Mieszamy. Możemy skorzystać z gotowego mielonego, ale efekt nie będzie już taki dobry 😉2. Siekamy drobno
natkę,
cebulę kroimy w drobną kostkę,
czosnek przeciskamy przez praskę.3. Mieszamy
mięso z
natką,
cebulą,
czosnkiem,
przyprawami oraz
białkiem.4. Wstawiamy
mięso na ok. 2 godziny do lodówki, aby połączyły się wszystkie smaki.

5. Formujemy z
mięsa podłużne wałeczki i nadziewamy na patyczki do szaszłyków wcześniej namoczone w zimnej wodzie.6. Pieczemy na grillu przez ok. 25 minut obracając co 5 minut, tak aby upiekły się równomiernie.

Podajemy z
sosem tzatziki, ajwarem czy ljutenicą oraz pieczonymi
ziemniakami. Przygotowując moje Ćevapčići przeczytałam wiele przepisów. W wielu z nich pojawiał się
proszek do pieczenia czy
mąka, ale ja zrezygnowałam z tych dodatków. Nie użyłam też
jagnięciny, ale tylko z uwagi na jej niedostępność w mojej okolicy.