Świetny dodatek do obiadu i jako przekąska. Cukinia fantastycznie pachnie przyprawami. Jest lekko słona, lekko ostra i lekko chrupiąca. Z domowych ketchupem, pychota :DSkładniki:3-5 sztuk małych cukinii ( najlepiej jest wybrać cukinie małe i twarde)4 łyżki oleju1 łyżeczka suszonej kolendry1/4 łyżeczki słodkiej papryki1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu1/4 łyżeczki suszonego tymianku2-3 ząbki czosnku1 łyżka sezamusól i pieprzCukinie umyj, obetnij końce i przetnij wzdłuż na pół. Najlepiej za pomocą łyżeczki wyjmij środek i pokrój. Włóż do foremki i oprósz solą i pieprzem.W miseczce wymieszaj olej, kolendrę, paprykę, rozmaryn, tymianek i czosnek przeciśnięty przez praskę albo drobno pokrojony. Polej cukiniowe frytki i wymieszaj, niech wszystko oblepi się w przyprawach. Na końcu posyp sezamem (jeśli nie chcesz to nie musisz). Włóż do piekarnika nagrzanego do 200*C (dolna i górna grzałka) i piecz około 10 do 15 minut. Przed wyjęciem sprawdź czy cukinia jest miękka.Cukinie można obtoczyć w bułce tartej i usmażyć w głębokim tłuszczu.