Wykonanie
Młoda kapusta jest jednym z warzyw które przypominają mi wiosenne obiady w promieniach słońca.Przygotowana z dodatkiem różnych warzyw ,
boczku ,
kiełbasy ,
soku pomidorowego i oczywiście obowiązkowego
kopru jest na prawdę syta i wyśmienita w smaku.Sam sos powstały podczas gotowania mogła bym wyjadać łyżkami.
Kapustę podałam z młodymi
ziemniakami w
maśle i koprze ale ze świeżym
pieczywem smakuje równie dobrze.
Składniki:2 małe główki
młodej kapusty0,7 kg
boczku wędzonego0,5 kg
cienkiej kiełbasy2
cebule4
pomidory ( użyłam
malinowych)2
marchewki1
pietruszka500 ml
soku pomidorowego1 pęczek posiekanego
kopru4
liście laurowe5 kulek
ziela angielskiegosól ,
pieprzPrzygotowanie:Warzywa umyć , osuszyć.
Kapustę poszatkować.Obraną
marchew i
pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Warzywa przełożyć do garnka , zalać
wodą ,dodać
liście laurowe oraz
ziele angielskie , gotować do miękkości.
Boczek ,
kiełbasę ,
cebulę i
pomidory pokroić w kostkę.Rozgrzać suchą patelnie , przesmażyć
boczek a gdy wytopi tłuszcz dodać
kiełbasę i
cebulę , smażyć na rumiano.Dodać
pomidory , poddusić chwilę mieszając aż puszczą sok.Do
kapusty przełożyć zawartość patelni , wlać
sok pomidorowy , doprawić
solą i
pieprzem.Wsypać
koperek , gotować kolejne 10 min.