Wykonanie
Delikatna , aromatyczna zupa z mnóstwem
kopru. Najlepsza w sezonie , gdy wielkie pęczki
kopru z targowych stoisk pachną już z dala. Delikatna ale syta dzięki makaronowi tortellini , idealna na letni obiad.



Składniki:2 ćwiartki z
kurczaka3
marchewki2
pietruszki1/2 bulwy małego
selera4
liście laurowe1 długa biała część
pora2 duże pęczki
kopru2 łyżki
masła klarowanego250 g.
makaronu tortellini z
seremsól ,
pieprz200g.
śmietany 18 %1 łyżka
mąki pszennejPrzygotowanie:Umytego
kurczaka zalać zimną
wodą gotować ok 30 min , zebrać szumowiny.Dodać
liście laurowe , obraną i umytą
marchew ,
pietruszkę oraz
selera.Gotować do miękkości warzyw.Umyty , osuszony
koper posiekać ,
pora przekroić na pół dokładnie opłukać , pokroić w pół plasterki.Na patelni rozgrzać
masło klarowane , przesmażyć
pora , dodać 1 pęczek posiekanego
kopru.Smażyć 2-3 min co chwila mieszając.Z
wywaru wyjąć warzywa , pokroić w małą kostkę , przełożyć ponownie do zupy wraz z usmażonym
porem i
koprem.Dodać
makaron tortellini , gotować do jego miękkości.Zupę doprawić
solą i
pieprzem.
Śmietanę połączyć z
mąką i chochlą
wywaru , przelać do garnka , wsypać pozostały pęczek
kopru , wymieszać.



Smacznego