ßßß


Składniki:2 ćwiartki z kurczaka3 marchewki2 pietruszki1/2 bulwy małego selera4 liście laurowe1 długa biała część pora2 duże pęczki kopru2 łyżki masła klarowanego250 g. makaronu tortellini z seremsól , pieprz200g. śmietany 18 %1 łyżka mąki pszennejPrzygotowanie:Umytego kurczaka zalać zimną wodą gotować ok 30 min , zebrać szumowiny.Dodać liście laurowe , obraną i umytą marchew , pietruszkę oraz selera.Gotować do miękkości warzyw.Umyty , osuszony koper posiekać , pora przekroić na pół dokładnie opłukać , pokroić w pół plasterki.Na patelni rozgrzać masło klarowane , przesmażyć pora , dodać 1 pęczek posiekanego kopru.Smażyć 2-3 min co chwila mieszając.Z wywaru wyjąć warzywa , pokroić w małą kostkę , przełożyć ponownie do zupy wraz z usmażonym porem i koprem.Dodać makaron tortellini , gotować do jego miękkości.Zupę doprawić solą i pieprzem.Śmietanę połączyć z mąką i chochlą wywaru , przelać do garnka , wsypać pozostały pęczek kopru , wymieszać.

Smacznego