Wykonanie
«
Sałatka z
krewetkami, zielonym
ogórkiem i
kiwiMule po marynarskuOpublikowano 4 lutego 2017 | Autor: KiCMule po marynarsku (mule a’la marinara ) to klasyczny i najpopularniejszy przepis na przygotowanie
małży … duszone w
białym winie z dodatkiem
masła,
cebuli i świeżej
natki pietruszki … podawane z chrupiącą
bagietką i lampką
białego wina. Place lizać

Składniki :1 kg muli, świeżych2 ząbki
czosnku1 średnia
cebula2 łyżki
masła1 łyżka
oliwy z oliwek extra vergine
sól morska, odrobinaświeżo mielony
pieprzopcjonalnie szczypta
chili¾ szklanki białego pół
wytrawnego wina2 łyżki posiekanej
natki pietruszkiWykonanie:Oczyszczenie muli:Mule opłukujemy pod bieżącą, zimną
wodą. Odrzucamy puste
małże i te, które są otwarte, a po lekkim uderzeniu w blat nie reagują, czyli nie zamykają się. Każdą
małże dokładnie oczyszczamy z zanieczyszczeń (osadów, nici, narośli bisiorów). Ponownie przepłukujemy zimną
wodą.W garnku z grubym dnem lub wysokiej patelni, do której mamy pokrywkę podgrzewamy
masło i
oliwę. Dodajemy poszatkowaną drobno
cebule i
czosnek. Doprawimy
solą,
pieprzem i
chili. Gdy
cebula się zeszkli wlewamy
wino i wsypujemy
pietruszkę. Gdy zawartość garnka się zagotuje wrzucamy mule, przykrywamy i gotujemy 5-7 minut, do czasu aż
małże się pootwierają (te, które się nie otworzą wyrzucamy).Mule razem z sosem przekładamy na głęboki talerz lub półmisek. Posypujemy świeżą
natką pietruszki i podajmy z chrupiącą
bagietką, w towarzystwie lampki
białego wina.Smacznego!


O mnieAniela ... szczęśliwa mama i żona, hobbystycznie blogerka ... z wykształcenia inżynier, co pewnie da się zauważyć, czytając moje wpisy ... są krótkie i zwięzłe ... moją pasją jest jednak pieczenie i fotografia, mniej piśmiennictwo ;-).Staram się gotować smacznie i przede wszystkim zdrowo, chociaż przyznam się, że jeśli chodzi o desery to jednak często grzeszą kalorycznością. Ale cóż począć po prostu uwielbiam
czekoladę,
bezy,
ciasta drożdżowe, kruche…i chyba wszystko, co słodkie :-). Rekompensuje te grzeszki zdrowymi
sałatkami, koktajlami warzywno-owocowymi i przemycaniem do deserów wartościowych
kasz i nasion.Zapraszam do odwiedzania moje strony, myślę, że każdy znajdzie tu coś dla siebie.