ßßß Cookit - przepis na Mule po marynarsku

Mule po marynarsku

nazwa

Wykonanie

« Sałatka z krewetkami, zielonym ogórkiem i kiwi
Mule po marynarsku
Opublikowano 4 lutego 2017 | Autor: KiC
Mule po marynarsku (mule a’la marinara ) to klasyczny i najpopularniejszy przepis na przygotowanie małży … duszone w białym winie z dodatkiem masła, cebuli i świeżej natki pietruszki … podawane z chrupiącą bagietką i lampką białego wina. Place lizać
Składniki :
1 kg muli, świeżych
2 ząbki czosnku
1 średnia cebula
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine
sól morska, odrobina
świeżo mielony pieprz
opcjonalnie szczypta chili
¾ szklanki białego pół wytrawnego wina
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Wykonanie:
Oczyszczenie muli:
Mule opłukujemy pod bieżącą, zimną wodą. Odrzucamy puste małże i te, które są otwarte, a po lekkim uderzeniu w blat nie reagują, czyli nie zamykają się. Każdą małże dokładnie oczyszczamy z zanieczyszczeń (osadów, nici, narośli bisiorów). Ponownie przepłukujemy zimną wodą.
W garnku z grubym dnem lub wysokiej patelni, do której mamy pokrywkę podgrzewamy masło i oliwę. Dodajemy poszatkowaną drobno cebule i czosnek. Doprawimy solą, pieprzem i chili. Gdy cebula się zeszkli wlewamy wino i wsypujemy pietruszkę. Gdy zawartość garnka się zagotuje wrzucamy mule, przykrywamy i gotujemy 5-7 minut, do czasu aż małże się pootwierają (te, które się nie otworzą wyrzucamy).
Mule razem z sosem przekładamy na głęboki talerz lub półmisek. Posypujemy świeżą natką pietruszki i podajmy z chrupiącą bagietką, w towarzystwie lampki białego wina.
Smacznego!
O mnie
Aniela ... szczęśliwa mama i żona, hobbystycznie blogerka ... z wykształcenia inżynier, co pewnie da się zauważyć, czytając moje wpisy ... są krótkie i zwięzłe ... moją pasją jest jednak pieczenie i fotografia, mniej piśmiennictwo ;-).
Staram się gotować smacznie i przede wszystkim zdrowo, chociaż przyznam się, że jeśli chodzi o desery to jednak często grzeszą kalorycznością. Ale cóż począć po prostu uwielbiam czekoladę, bezy, ciasta drożdżowe, kruche…i chyba wszystko, co słodkie :-). Rekompensuje te grzeszki zdrowymi sałatkami, koktajlami warzywno-owocowymi i przemycaniem do deserów wartościowych kasz i nasion.
Zapraszam do odwiedzania moje strony, myślę, że każdy znajdzie tu coś dla siebie.
Źródło:http://www.kawaiczekolada.pl/mule-po-marynarsku