ßßß
Składniki na dwie porcje:2 garście świeżej roszponkigarść sałaty lodowej lub innej ulubionej½ dojrzałego awokadokawałek zielonego ogórka1 małe kiwi200 g krewetek, mrożonych albo świeżych (użyłam krewetek, białych mrożonych)2 średnie ząbki czosnku1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki4 łyżki oliwy z oliwek extra verginesól morska do smakuSkładniki na winegret:3-4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine1 łyżeczka płynnego miodu1 łyżeczka octu balsamicznegoszczypta pieprzuszczypta soli morskiejWykonanie:W małym naczyniu przygotowujemy winegret łącząc oliwę z miodem, octem i przyprawami. Mieszamy i odstawiamy.Na talerzach rozkładamy umyte i osuszone sałaty, obrane i pokrojone w plasterki kiwi o raz awokado. Odstawiamy.Krewetki rozmrażamy, zalewamy na ok.15 minut zimną wodą lub przelewamy na sicie wrzątkiem. Jeśli krewetki nie są oczyszczone obieramy je z pancerzy, odrywamy główki, pozbywamy się jelit (czarne nitka), ogonki możemy zostawiać.Czosnek obieramy i drobno siekamy.Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek , smażymy kilkanaście sekund. Następnie dodajemy krewetki i smażymy z jednej strony minutę, przewracamy, dodajemy natkę i smażymy z drugiej strony również około minuty.Krewetki przekładamy na sałatę, całość polewamy wcześniej przygotowanym winegretem.Smacznego!
Inspiracja: Studio KuchniaO mnieAniela ... szczęśliwa mama i żona, hobbystycznie blogerka ... z wykształcenia inżynier, co pewnie da się zauważyć, czytając moje wpisy ... są krótkie i zwięzłe ... moją pasją jest jednak pieczenie i fotografia, mniej piśmiennictwo ;-).Staram się gotować smacznie i przede wszystkim zdrowo, chociaż przyznam się, że jeśli chodzi o desery to jednak często grzeszą kalorycznością. Ale cóż począć po prostu uwielbiam czekoladę, bezy, ciasta drożdżowe, kruche…i chyba wszystko, co słodkie :-). Rekompensuje te grzeszki zdrowymi sałatkami, koktajlami warzywno-owocowymi i przemycaniem do deserów wartościowych kasz i nasion.Zapraszam do odwiedzania moje strony, myślę, że każdy znajdzie tu coś dla siebie.