ßßß Cookit - przepis na Krewetki smażone na maśle z czosnkiem

Krewetki smażone na maśle z czosnkiem

nazwa

Wykonanie

Krewetki, owoce morza stają się dość popularne jako przekąska. Najlepsze to świeże. Wcześniejszy post prezentuje przygotowanie świeżych krewetek. Zajrzyjcie TU
W tym poście polecam krewetki smażone na maśle z czosnkiem i grzankami.
SKŁADNIKI:
Porcja dla dwóch osób.
15 krewetek
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
trochę papryczki chili ( dla smakoszy pikantnych dań)
50 ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie)
sól, pieprz do smaku
łyżka posiekanej natki pietruszki
bagietka,
WYKONANIE:
Krewetki obieramy z pancerza, głowy i jelita Sposób oczyszczania TU .
Na patelnię dajemy łyżkę masła, wrzucamy obrane krewetki.
Smażymy na małym ogniu z jednej strony przez około 2 minuty.
Dodajemy drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i papryczkę chilii.
Przekładamy krewetki na drugą stronę, smażymy 1 minutę.
Następnie podlewamy krewetki winem i lekko odparowujemy płyn.
Dodajemy pozostałą łyżkę masła, natkę pietruszki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podajemy ze świeżą bagietką lub grzankami z bagietki. Dekorujemy talerz ćwiartkami cytryny.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Źródło:http://wkuchennymoknieewy.blogspot.com/2015/04/krewki-smazone-na-masle-z-czosnkiem.html