ßßß
Lekkie danie na letnie dni i nie tylko.
Wcześniej nie byłam przekonana do owoców morza, a zwłaszcza krewetek. Odkrycia smaku dokonałam będąc w Londynie, gdzie w jednej z tamtejszych restauracji zjadłam przepysznie podane, właśnie w takiej postaci, krewetkiSą przepyszne!Krewetki są bogatym źródłem białka i charakteryzują się bardzo niską zawartością tłuszczu. Zawierają, podobnie jak wszystkie frutti di mare (owoce morza) i ryby morskie, wiele cennych witamin z grupy B, oraz niezwykle cenny selen (jeden z głównych antyoksydantów), a także: miedź, magnez, potas i fosfor. A więc tylko zajadać!!!Potrzebujemy:krewetki1 papryczka chili o dowolnej ostrości2 duże ząbki czosnku100 ml białego wina2 łyżki masłaolej rzepakowyświerza natka pietruszkicytrynapieprz i sól
Na początek obieramy i czyścimy krewetki. Pozbywamy się twardej skorupki, ucinamy ogon i nacinamy wdłuż wyciągając jelito.Wyczyszczone krewetki płuczemy w czystej wodzie i sparzamy wrzątkiem. Skrapiamy sokiem z cytryny i wkładamy do lodowki na 15 minut.W między czasie przygotowujemy pozostałe składniki. Papryczkę kroimy na cienkie paseczki, a czosnek w plasterki. Rozgrzewamy patelnię i wlewamy niedużo oleju. Smażymy krewetki około 1 minuty, dorzucamy papryczkę i czosnek, a po chwili dodajemy masło i nadal podsmażamy mieszając składniki. Następnie dodajemy kilka kropli soku z cytryny i wlewamy wino. Smażymy jeszcze około 1 minuty i dodajemy poszatkowaną pietruszkę, doprawiamy solą oraz pieprzem i gotowe.Wykładamy na talerze i zajadamy z bagietką.

SmacznegoZapraszam również po inne przepisy: