ßßß

Mimo różnych eksperymentów z owocami morza te krewetki wracają na nasze talerze najczęściej. Sporządzenie ich zajmuje dosłownie chwilę. Mogę Was zapewnić, że walory smakowe i rytuał maczania bułki w sosiku maślanym rekompensują wyrzuty sumienia z powodu użycia dużej ilości masełka.
Składniki:0,5 kg surowych krewetek tygrysich,masło,oliwa z oliwekkilka ząbków czosnku,pół pęczka natki pietruszki,sól i pieprz,opcjonalnie papryczka chilli, imbir.Przygotowanie:Rozgrzać na patelni oliwę, dodać masło (ilości wg uznania). Wrzucić krewetki i czosnek drobniutko pokrojony, ewentualnie papryczkę chilli lub imbir.Smażyć chwilę, aż krewetki zmienią kolor na różowy. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec posypać natką pietruszki.