Wykonanie


Mimo różnych eksperymentów z
owocami morza te
krewetki wracają na nasze talerze najczęściej. Sporządzenie ich zajmuje dosłownie chwilę.
Mogę Was zapewnić, że walory smakowe i rytuał maczania
bułki w sosiku maślanym rekompensują wyrzuty sumienia z powodu użycia dużej ilości masełka.

Składniki:0,5 kg surowych
krewetek tygrysich,
masło,
oliwa z oliwekkilka ząbków
czosnku,pół pęczka
natki pietruszki,
sól i
pieprz,opcjonalnie
papryczka chilli,
imbir.Przygotowanie:Rozgrzać na patelni
oliwę, dodać
masło (ilości wg uznania). Wrzucić
krewetki i
czosnek drobniutko pokrojony, ewentualnie
papryczkę chilli lub
imbir.Smażyć chwilę, aż
krewetki zmienią kolor na różowy. Doprawić
solą i
pieprzem. Na koniec posypać
natką pietruszki.