ßßß Cookit - przepis na Szybki obiad. Krewetki tygrysie w maśle z czosnkiem i chilli

Szybki obiad. Krewetki tygrysie w maśle z czosnkiem i chilli

nazwa

Wykonanie

Krewetki, pieszczotliwie nazywane robalami, zostały tym razem zakupione na wyraźne życzenie Małżona mego, Żarłoczka. Tak się narobiło, że Ów Men zasmakował w tych skorupiakach i wyraził chęć ich ponownego spożycia. Cóż miałam robić ? Kupiłam, usmażyłam i spałaszowaliśmy. Jeśli tak jak ja kupicie obrane krewetki to przygotujecie je w nie więcej jak 15 minut a to oznacza szybki posiłek !
czas przygotowania : ok. 15 minut + ew. czas rozmrażania
składniki :
500 g krewetek tygrysich, mrożonych
5 dużych ząbków czosnku
1 papryczka chilli
100-150 g masła
5 łyżek oleju albo oliwy
1/2 pęczka natki pietruszki
do smaku - sól
sposób przygotowania : krewetki wyjęłam z zamrażarki na ok. 1-2 godziny przez planowany przygotowywaniem. Kiedy odtajały przełożyłam je na durszlak i przepłukałam zimną wodą, zostawiłam żeby odciekły. Były obrane i oczyszczone więc nic więcej nie musiałam z nimi robić.
Czosnek obrałam, pokroiłam w cienkie plasterki. Chilli oczyściłam z pestek bo bałam się, że będzie za ostro - posiekałam. Natkę opłukałam, osuszyłam i także posiekałam.
W rondlu podgrzałam olej, dodałam masło a kiedy się rozpuściło dosypałam czosnek i papryczkę. Smażyłam kilka chwil mieszając i pilnując żeby nic się nie rumieniło. Dorzuciłam dobrze osączone krewetki i smażyłam kilka minut. Kiedy się zwiną a ogonki staną różowe to znak, że danie gotowe. Jeszcze tylko doprawiłam krewetki solą i posypałam zieloną pietruszką.
Podałam od razu po przygotowaniu. Zjedliśmy po prostu ze świeżą bułką, którą można sobie maczać w pysznym, maślanym sosie. Taka klasyczna, wielka pycha !!!
Można oczywiście użyć krewetek prosto z zamrażarki, ale wtedy należy je dłużej smażyć i nie bardzo zobaczymy wcześniej czy są dobrze oczyszczone.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2014/08/szybki-obiad-krewetki-tygrysie-w-masle.html