ßßß
Fasolka po bretońsku to jedno z najpopularniejszych dań w kuchni polskiej. Przygotowane z gotowanej lub duszonej fasoli z dodatkiem pomidorów, dobrej jakości kiełbasy oraz ziół. Podobnie jak z bigosem, przepisów na nią jest wiele i pewnie każdy dobry. Ja dzisiaj publikuję taki, który w kuchni służy mi już kilka lat i od kilku lat dopracowywałam jego proporcje.Fasolka po bretońsku towarzyszyła mi już od dzieciństwa jednak nigdy nie spisałam przepisu babci. Musicie wiedzieć, że to była wprost mistrzyni tego dania i zawsze tworzyła go z pamięci. Niestety na stare lata jej pamięć na tyle zaczęła szwankować, że nie podała mi przepisu na swoją popisową szarlotkę ani właśnie na fasolkę po bretońsku. Musiałam więc pokombinować po swojemu.Składniki:opakowanie suchej fasoli (około 400g)2 małe cebule3 ząbki czosnkuokoło 300g dobrej kiełbasy – ja użyłam kiełbasy dymionej od Hańderek2 łyżki oleju rzepakowegookoło 500ml passaty pomidorowej w butelce4 ziela angielskie2 liście laurowełyżeczka suszonego oregano3 łyżki suszonego majerankupół łyżeczki ostrej papryki w proszkuopcjonalnie pół łyżeczki kminkusól i czarny pieprz do smakuFasolę przesypujemy do dużego garnka i zalewamy zimną wodą ponad powierzchnię fasoli. Przykrywamy i zostawiamy na noc aby napęczniała. Następnego dnia dodajemy około łyżeczki soli i gotujemy (w tej samej wodzie w której się moczyła) przez około 2 godziny. W razie potrzeby dolewamy trochę wody. Sprawdzamy czy fasola jest miękka. Gdyby nie – wydłużamy czas gotowania o 30-40 minut.Cebulę oraz czosnek siekamy drobno i na rozgrzanej patelni z łyżką oleju podsmażamy aż zmiękną. Doprawiamy solą i pieprzem. Na tej samej patelnię dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę. Gdy wszystko ładnie się podsmaży przekładamy zawartość patelni do garnka z fasolą.Do garnka z fasolą dodajemy przyprawy i zagotowujemy całość dobrze mieszając. Dodajemy passatę i doprawiamy solą i pieprzem. Całość zagotowujemy przez 20-30 minut pod przykryciem.