Wykonanie
Fasolka po bretońsku to jedno z najpopularniejszych dań w kuchni polskiej. Przygotowane z gotowanej lub duszonej
fasoli z dodatkiem
pomidorów, dobrej jakości
kiełbasy oraz
ziół. Podobnie jak z bigosem, przepisów na nią jest wiele i pewnie każdy dobry. Ja dzisiaj publikuję taki, który w kuchni służy mi już kilka lat i od kilku lat dopracowywałam jego proporcje.
Fasolka po bretońsku towarzyszyła mi już od dzieciństwa jednak nigdy nie spisałam przepisu babci. Musicie wiedzieć, że to była wprost mistrzyni tego dania i zawsze tworzyła go z pamięci. Niestety na stare lata jej pamięć na tyle zaczęła szwankować, że nie podała mi przepisu na swoją popisową szarlotkę ani właśnie na
fasolkę po bretońsku. Musiałam więc pokombinować po swojemu.Składniki:opakowanie
suchej fasoli (około 400g)2 małe
cebule3 ząbki
czosnkuokoło 300g dobrej
kiełbasy – ja użyłam
kiełbasy dymionej od Hańderek2 łyżki
oleju rzepakowegookoło 500ml passaty pomidorowej w butelce4
ziela angielskie2
liście laurowełyżeczka
suszonego oregano3 łyżki suszonego
majerankupół łyżeczki
ostrej papryki w proszkuopcjonalnie pół łyżeczki
kminkusól i
czarny pieprz do smaku
Fasolę przesypujemy do dużego garnka i zalewamy zimną
wodą ponad powierzchnię
fasoli. Przykrywamy i zostawiamy na noc aby napęczniała. Następnego dnia dodajemy około łyżeczki
soli i gotujemy (w tej samej wodzie w której się moczyła) przez około 2 godziny. W razie potrzeby dolewamy trochę
wody. Sprawdzamy czy
fasola jest miękka. Gdyby nie – wydłużamy czas gotowania o 30-40 minut.
Cebulę oraz
czosnek siekamy drobno i na rozgrzanej patelni z łyżką
oleju podsmażamy aż zmiękną. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Na tej samej patelnię dodajemy pokrojoną w plasterki
kiełbasę. Gdy wszystko ładnie się podsmaży przekładamy zawartość patelni do garnka z
fasolą.Do garnka z
fasolą dodajemy
przyprawy i zagotowujemy całość dobrze mieszając. Dodajemy passatę i doprawiamy
solą i
pieprzem. Całość zagotowujemy przez 20-30 minut pod przykryciem.