Wykonanie
Schab pieczony w
mleku chodził za mną od ponad miesiąca. Przepis znalazłam dosyć dawno w jednej ze starych gazet (niestety, nie pamiętam w której). Spisałam go i...całkowicie o nim zapomniałam. Wreszcie postanowiłam go wypróbować. Zmodyfikowałam go o dodatek
majeranku,
liścia laurowego i
ziela angielskiego, użyłam
mleka 3,2 %, bo takie wydawało mi się najwłaściwsze dla tego dania. Dla wzbogacenia smaku do sosu dodałam
cebulę. Rezultat? Skoro dzielę się z Wam przepisem, to zapewniam, było bardzo smacznie :) Jeśli jeszcze nie przyrządzaliście
schabu w ten sposób - polecam.
Mięso jest kruche i delikatne, a podane z
mlecznym sosem smakuje bajecznie.

Składniki:1 kg
schabu1 litr
mleka 3,2 %1 łyżeczka
soli1/2 łyżeczki
czarnego pieprzu3 duże ząbki
czosnku2 łyżki
majeranku4
liście laurowe5 kulek
ziela angielskiego2 łyżki
oleju rzepakowego1 mała
cebula1/4 łyżeczki świeżo startej
gałki muszkatołowej1 łyżka
mąki
Schab umyć i osuszyć. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać łyżkę
oleju, natrzeć
solą,
pieprzem,
majerankiem i przeciśniętym przez praskę
czosnkiem. Przykryć i wstawić do lodówki na noc lub przynajmniej na kilka godzin. Zamarynowany
schab wyciągnąć z lodówki na godzinę przed pieczeniem. Na patelni na dużym gazie podgrzać
olej.
Schab obsmażyć na rumiano z każdej strony, ponownie przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Mleko podgrzać z liśćmi laurowymi i
zielem angielskim. Gorącym
mlekiem zalać
schab (powinien sięgać do 3/4 wysokości
mięsa). Tak przygotowane
mięso w
mleku przykryć pokrywką i wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika (dolna grzałka) z termoobiegiem. Piec przez 30 minut. Po 30 minutach zdjąć pokrywkę i polać wierzch
mięsa mlekiem. Piec przez kolejne 30 minut.
Mięso wyciągnąć z
mleka, zawinąć w folię i ponownie wstawić do wyłączonego, ciepłego piekarnika. Na patelni na której obsmażało się
mięso, na łyżce
oleju zeszklić drobno posiekaną
cebulkę.
Mleko przelać do rondelka i dodać do niego zeszkloną
cebulę.
Mleko podgrzać na mocnym gazie do lekkiego odparowania. W niewielkiej ilości
wody rozmieszać
mąkę. Wlać do
mlecznego sosu, energicznie mieszając trzepaczką. Podgrzać do zagęszczenia się sosu. Sos doprawić
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową.
Schab podawać z przygotowanym sosem.Rady: Do marynowania
schabu można użyć dowolnej, ulubionej kompozycji
ziół.Podczas pieczenia
mleko będzie się lekko pienić, należy więc piec
schab w naczyniu, w którym
mleko sięga do mniej więcej 3/4 wysokości formy.Jeśli w sosie
mlecznym pojawią się grudki należy po przelaniu do rondelka zmiksować go do uzyskania kremowej konsystencji.Można zrezygnować z zagęszczania sosu
mąką, należy jednak odparować go do odpowiedniej gęstości.Tak przygotowany
schab można podawać także na zimno np. do kanapek.