ßßß


około 1 kg schabu bez koścido natarcia przed pieczeniem:sólpieprzmajeranek (opcjonalnie)słodka i ostra papryka (opcjonalnie)3 ząbki czosnkuzalewa:1 - 1,2 litra mleka2 - 3 ząbki czosnku8 ziarenek czarnego pieprzu5 ziarenek ziela angielskiego1 liść laurowydodatkowo:mąka do zagęszczenia sosusól, pieprzewentualnie majeraneksłodka lub ostra paprykaSchab umyć, osuszyć, natrzeć zmiażdżonym czosnkiem, posypać dość obficie solą i resztą przypraw wg uznania. Zawinąć w folię aluminiową, odstawić na 24 godziny do lodówki.
Na drugi dzień do mleka dodać czosnek (obrany i przekrojony na połówki), pieprz, ziele angielskie i liść laurowy.Schab obsmażyć z każdej strony na mocno rozgrzanym oleju.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć schab i zalać wcześniej przygotowaną mieszanką mleczną. Mięso ma być przykryte niemal w całości.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (bez przykrycia) i piec około 70 minut. W połowie pieczenia mięso odwrócić na drugą stronę.Jeśli zajdzie potrzeba, uzupełnić mleko w trakcie pieczenia, ja nie musiałam.UWAGA: Mleko będzie się pieniło, tak ma być, nie wykipi, ale jeśli chcemy, możemy lekko wymieszać.
WERSJA NA KANAPKI:Po upływie wyżej wymienionego czasu schab wyjąć z piekarnika i wystudzić w zalewie mlecznej, wyjąć, schłodzić w lodówce.WERSJA OBIADOWA:Po upływie 70 minut schab wyjąć z zalewy, wstawić do ciepłego piernika by nam nie ostygł. Sos przelać do rondla odparować do pożądanej objętości, zagęścić mąką, doprawić.Orientacyjnie, jeśli zostanie nam 1 szklanka sosu, dodajemy 1 łyżkę z malutką górką mąki wymieszanej w 1/3 szklanki wody i zagotowujemy.Mięsko kroimy w plastry, polewamy sosem, podajemy z czym lubimy.