Wykonanie
Składniki:750 g
schabu wieprzowego bez kościok.1 l
wody2 łyżki
majonezu2 duże ząbki
czosnku, obrane i rozgniecione nożem2 łyżeczki
soli morskiej5-6 ziaren
ziela angielskiego5-6 ziaren
pieprzu czarnego3
liście laurowe1 łyżeczka
słodkiej paprykipół łyżeczki
ostrej papryki lub
pieprzu kajeńskiegopół łyżeczki
majerankuWykonanie:Do większego garnka (takiego, do którego zmieści się
schab) nalać zimnej
wody, dodać
majonez i porządnie wymieszać. Następnie dodać wszystkie
przyprawy i ponownie całość wymieszać.
Schab porządnie oczyścić z błonek, umyć pod bieżącą
wodą i zanurzyć w przygotowanej zalewie. Tak pozostawić na jakieś 6-7 godzin (albo np. całą noc lub cały dzień). Po upływie tego czasu ten sam
schab w tej samej zalewie zagotować, następnie zmniejszyć ogień do minimum i gotować równe 5 minut. Następnie wyłączyć źródło ciepła, wystudzić i schować do lodówki lub inne chłodne miejsce na ponowne 6-7 godzin.Po upływie tego czasu czynność powtórzyć, czyli zagotować, gotować na minimalnym ogniu 5 minut, wystudzić i schować w zimne miejsce na 6-7 godzin. Po tym czasie,
schab odsączyć z zalewy na ręczniku papierowym (zalewę można już wylać) i
mięso jest już gotowy. Podawać na zimno.Smacznego!

