Wykonanie
Lubię aromatyczne
mięsa pieczone w całości. Ich przygotowanie zajmuje chwilę, a z doborem ulubionych przypraw możemy zaszaleć. Tak upieczony karczek jest bardzo aromatyczny, kruchy i soczysty jednocześnie. Możecie podać go jako
mięsny dodatek do obiadu lub na zimno na talerzu z
wędlinami. Ja postawiła dziś na nieprzeciętny aromat ziaren
kolendry, kuminu i
owoców jałowca, aby podkręcić smak dodałam też
czosnek i
majeranek. Wyszło pysznie :)
Składniki:1 1/2 kg karczku wieprzowegoMarynata:1/4 szklanki
oleju rzepakowego3 ząbki
czosnku1 1/2 łyżeczki
soli5 ziaren
czarnego pieprzu5
owoców jałowca2 łyżki
majeranku1 łyżeczka kuminu (
kmin rzymski)1 łyżeczka ziaren
kolendry2
liście laurowe2
ziela angielskieMięso umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. W moździerzu utrzeć
przyprawy:
sól,
pieprz w ziarnach,
majeranek,
kolendrę, kumin,
jałowiec, ziele i
liść laurowy. Dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek i ucierać. Stopniowo dodawać
olej cały czas ucierając. Przygotowaną marynatę wylać na
mięso i dokładnie je natrzeć. Odstawić do lodówki najlepiej na całą noc. W międzyczasie przełożyć
mięso 2-3
razy. Godzinę przed
pieczeniem mięso wyjąć z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej. Pieczeń piec w 200 stopniach przez 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec 1 godz. Kolejne 15 minut zapiekać
mięso w temp 200 stopni. Przed pokrojeniem odstawić pieczeń na ok. 15 minut, aby
soki wewnątrz równomiernie się rozeszły. Smacznego!