ßßß Cookit - przepis na Karkówka (karczek) w aromatycznej marynacie z kolendrą i owocami jałowca

Karkówka (karczek) w aromatycznej marynacie z kolendrą i owocami jałowca

nazwa

Wykonanie

Lubię aromatyczne mięsa pieczone w całości. Ich przygotowanie zajmuje chwilę, a z doborem ulubionych przypraw możemy zaszaleć. Tak upieczony karczek jest bardzo aromatyczny, kruchy i soczysty jednocześnie. Możecie podać go jako mięsny dodatek do obiadu lub na zimno na talerzu z wędlinami. Ja postawiła dziś na nieprzeciętny aromat ziaren kolendry, kuminu i owoców jałowca, aby podkręcić smak dodałam też czosnek i majeranek. Wyszło pysznie :)
Składniki:
1 1/2 kg karczku wieprzowego
Marynata:
1/4 szklanki oleju rzepakowego
3 ząbki czosnku
1 1/2 łyżeczki soli
5 ziaren czarnego pieprzu
5 owoców jałowca
2 łyżki majeranku
1 łyżeczka kuminu (kmin rzymski)
1 łyżeczka ziaren kolendry
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
Mięso umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. W moździerzu utrzeć przyprawy: sól, pieprz w ziarnach, majeranek, kolendrę, kumin, jałowiec, ziele i liść laurowy. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i ucierać. Stopniowo dodawać olej cały czas ucierając. Przygotowaną marynatę wylać na mięso i dokładnie je natrzeć. Odstawić do lodówki najlepiej na całą noc. W międzyczasie przełożyć mięso 2-3 razy. Godzinę przed pieczeniem mięso wyjąć z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej. Pieczeń piec w 200 stopniach przez 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec 1 godz. Kolejne 15 minut zapiekać mięso w temp 200 stopni. Przed pokrojeniem odstawić pieczeń na ok. 15 minut, aby soki wewnątrz równomiernie się rozeszły. Smacznego!
Źródło:http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2013/10/karkowka-karczek-w-aromatycznej.html