ßßß Cookit - przepis na Babka cytrynowa wilgotna

Babka cytrynowa wilgotna

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Pasztet drobiowy z marchewką ...
Śledź z jabłkiem i cebulką »
Dziś maleństwo na stole czyli cytrynowa babeczka.Pięknie pachnie, a i rodzinka zatęskniła za zwykłym smakołykiem.Kiedyś to nasze babcie piekły baby, dziś my pieczemy a w przyszłości nasze dzieci :) Tradycja z pokolenia na pokolenie :)
Składniki:
300 g mąki pszennej typ 500 Kłos Pol
150 g rozpuszczonego ciepłego masła
150 g ksylitolu Kłos Pol
parę kropel olejku waniliowego
skórka otarta z cytryny*
1 łyżka soku z cytryny*
3 jaja
100 ml mleka
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
szklanka ksylitolu zmielonego
sok z jednej cytryny
Wykonanie:
Do misy wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.Wlewamy ciepłe mleko i rozpuszczone letnie masło, wbijamy jaja i miksujemy.Podczas miksowania dodajemy aromat i sok z cytryny.Kiedy mamy już jednolitą masę dodajemy skórkę otartą z cytryny .Formę smarujemy masłem i obsypujemy mąką lub bułką tartą. Przekładamy masę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego. Pieczemy 45 minut w 170 stopniach.Kiedy nam babeczka się upiecze i ostudzi polewamy ją lukrem cytrynowym czyli do zmielonego ksylitolu dodajemy sok z cytryny, mieszamy i polewamy babeczkę, dekorujemy jak mamy ochotę.
piątek, 04 listopada 2016, rozowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .
Polecane wpisy
Orzechowy murzynek
Dziś będzie słodko i orzechowo w polewie czekoladowej.Murzynek przyjemnie się je czuć wyraźnie orzechy. Składniki: margaryna 250 g 2 łyżki kakao 1/2 szkla
Babeczki cytrynowe miniaturki
Oto dziś małe babki cytrynowe upieczone w aluminiowych foremkach na jeden kęs jak mówi moja córka. Składniki na dwie babki małe cytrynowe: 2 foremki aluminiowe
Babka jogurtowa Bbbeczka jogurtowa w lukrze malinowym
Dziś polecam pyszną babeczkę jogurtową o smaku jabłuszka.Szybka,smaczna, delikatna. Zapamiętasz ten smak na długo. Składniki: 250 g jogurtu jab
O mnie
Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.
Kontakt do mnie [email protected]
Tweety na temat @GralikJoanna
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://rozowakuchnia.blox.pl/2016/11/Babka-cytrynowa-wilgotna.html