Wykonanie
To ciasto zrobiłam pierwszy raz :) Bardzo dziękuję za kulinarną inspirację kuchenne fascynacje :)Gdy zobaczyłam przepis na to ciasto to już wiedziałam, ze będzie pyszne, więc musiałam go zrobić jak najszybciej :) Jak dla mnie prezentowało się świetnie i co później się okazało dla mojej rodzinki również :) Uwielbiam takie chwile gdy
mogę kogoś kulinarnie zaskoczyć.A na podsumowanie, napisze tylko tyle, że orzechowa kruszonka jest dla mnie tak cudownie pysznym zaskoczeniem, że już rozmyślam do jakiego ciasta ją przemycić :)SKŁADNIKI:CIASTO:2 łyżki
soku z cytryny150 g
masła200 g
cukru3
jajkaskórka z połowy
cytryny400 g
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia180 ml
mleka+ 700 g
jabłekKRUSZONKA:200 g
orzechów włoskich70 g
mąkipół szklanki
cukru25 g zimnego
masłaWYKONANIE:Ja wybrałam do tego ciasta formę kwadratową o
boku 25 cm.Na samym początku należy obraz
jabłka i pokroić w kostkę, następnie dodać
sok z cytryny i wymieszać, aby
jabłka nie ściemniały.Przesiewamy
mąkę i dodajemy
proszek do pieczenia.Robimy ciasto:
masło ucieramy na gładką masę, dodajemy do niego
cukier,
jajka,
skórkę z cytryny. następnie przemiennie dodajemy
mąkę i
mleko. Kiedy wszystko będzie dokładnie wymieszane (ja używałam miksera) możemy dodać do ciasta pokrojone wcześniej
jabłka. Szpatułką łączymy
jabłka z
ciastem.Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy
masłem i posypujemy
mąką. Ja wybrałam papier do pieczenia i uważam, że jeżeli chodzi o to ciasto, to wybór był idealny :)Przekładamy ciasto do formy.Nagrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni.Obieramy
orzechy, następnie wkładamy je do
torebki lub woreczka i rozdrabniamy. Ja użyłam do tego tłuczka :)
Orzechy przesypujemy do miseczki, dodajemy do nich
mąkę,
cukier i zimne
masło - wszystko razem łączymy, mieszamy około 4 minut, aż składniki się połączą. Posypkę przekładamy na ciasto. Całość wkładamy do piekarnika na 50 minut.Po tym czasie musimy troszkę odczekać do przestygnięcia ciasta i można próbować.SMACZNEGO :)