Wykonanie
Share the post "Szybka
tarta ze
śliwkami i kruszonką / Easy plum tart with streusel"
Śliwek zatrzęsienie teraz wszędzie, więc korzystajmy ile się da! Bardzo je lubię i dodaję do dań słodkich jak i do słonych, są bardzo uniwersalne. Tym razem proponuję je w wersji słodkiej w postaci szybkiej tarty na cieście kruchym, duszone w słodkim winnym
syropie i zapieczone pod słodką owsiano-
migdałową kruszonką na
oleju. Zrobiłam ją w kilka chwil po tym jak brat zapowiedział się, że za godzinę mnie odwiedzi i sprawdziła się świetnie. Radzę też odczekać z krojeniem aż
tarta wystygnie, ja nie miałam czasu i efekty widać, ale i tak była obłędna! Polecam:)Scroll down for recipe in English
(8 porcji)Składniki:1 porcja ciasta na tarty słodkie, gotowe ze sklepu lub z tego przepisu1 kg
śliwek węgierek, bez pestek i przekrojonych na połówki3/4 szklanki
brązowego cukru1/2 szklanki czerwonego
portoSkładniki na kruszonkę:1 szklanka
płatków owsianych, ja dałam błyskawiczne½ szklanki
mąki½ szklanki zmielonych
migdałów½ szklanki
cukru trzcinowegoszczypta
soli½ szklanki
oliwy z oliwekPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.Wyłóż rozwałkowane ciasto do natłuszczonej formy na tarte o średnicy ok. 23 cm i dociśnij krawędzie. Nakłuj dno widelcem.Na cieście rozłóż kawałek papieru do pieczenia i wsyp obciążniki lub
groch, po czym włóż do piekarnika i piecz przez 10-15 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika i usuń papier wraz z obciążnikami. Można ewentualnie dopiec jeszcze przez kilka minut bez obciążenia, jeżeli dno wygląda na surowe.Włóż
śliwki do garnka z grubym dnem, dodaj
cukier i smaż dopóki nie puszczą soku. Dodaj
porto, zagotuj całość i zmniejsz ogień. Duś
śliwki przez 15 minut, aż zmiękną. Przed wyłożeniem na podpieczony blat odcedź je na sitku.
Syrop można zużyć jako polewę do słodkich śniadań lub do
herbaty :).W misce umieść
płatki owsiane,
migdały,
cukier i szczyptę
soli i wymieszaj. Wlej
olej, dokładnie wymieszaj i wyłóż równomiernie na
śliwki.Włóż do piekarnika i piecz przez około 20 minut.Smacznego!
English versionEasy plum tart with streusel(8 servings)Ingredients:1 unbaked pie crust, bought or homemade1 kg plums, pitted and halved3/4 cup brown sugar1/2 cup red
portIngredients for streusel:1 cup rolled oats½ cup all purpose
flour½ cup almond meal½ cup brown sugarpinch of salt½ cup
olive oilPreparation:Preheat the oven to 180 oC.Roll the pie crust out for a 23 cm pie dish and flute the edges.
Poke the bottoms and sides with a fork.Place the baking paper in the pie dish, fill with pie weights or dried beans. Bake for 10 minutes and remove from the oven and remove the foil and weights.Place the plums in the saucepan, add sugar and cook until juices start to release. Add
port and simmer for 15 minutes, until plums are softened. Drain in the
sieve and spread in the prebaked crust.Place the oats, almond meal, brown sugar, and pinch of salt in a medium bowl and stir to combine. Add the oil and stir together until the crumble is completely moistened. Sprinkle evenly over the top of the fruit mixture.Bake at 180 ° C for about 20 minutes.Enjoy!Inspirowałam się tym przepisem .
Share the post "Szybka
tarta ze
śliwkami i kruszonką / Easy plum tart with streusel"