ßßß
(8 porcji)Składniki:1 porcja ciasta na tarty słodkie, gotowe ze sklepu lub z tego przepisu1 kg śliwek węgierek, bez pestek i przekrojonych na połówki3/4 szklanki brązowego cukru1/2 szklanki czerwonego portoSkładniki na kruszonkę:1 szklanka płatków owsianych, ja dałam błyskawiczne½ szklanki mąki½ szklanki zmielonych migdałów½ szklanki cukru trzcinowegoszczypta soli½ szklanki oliwy z oliwekPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.Wyłóż rozwałkowane ciasto do natłuszczonej formy na tarte o średnicy ok. 23 cm i dociśnij krawędzie. Nakłuj dno widelcem.Na cieście rozłóż kawałek papieru do pieczenia i wsyp obciążniki lub groch, po czym włóż do piekarnika i piecz przez 10-15 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika i usuń papier wraz z obciążnikami. Można ewentualnie dopiec jeszcze przez kilka minut bez obciążenia, jeżeli dno wygląda na surowe.Włóż śliwki do garnka z grubym dnem, dodaj cukier i smaż dopóki nie puszczą soku. Dodaj porto, zagotuj całość i zmniejsz ogień. Duś śliwki przez 15 minut, aż zmiękną. Przed wyłożeniem na podpieczony blat odcedź je na sitku. Syrop można zużyć jako polewę do słodkich śniadań lub do herbaty :).W misce umieść płatki owsiane, migdały, cukier i szczyptę soli i wymieszaj. Wlej olej, dokładnie wymieszaj i wyłóż równomiernie na śliwki.Włóż do piekarnika i piecz przez około 20 minut.Smacznego!
English versionEasy plum tart with streusel(8 servings)Ingredients:1 unbaked pie crust, bought or homemade1 kg plums, pitted and halved3/4 cup brown sugar1/2 cup red portIngredients for streusel:1 cup rolled oats½ cup all purpose flour½ cup almond meal½ cup brown sugarpinch of salt½ cup olive oilPreparation:Preheat the oven to 180 oC.Roll the pie crust out for a 23 cm pie dish and flute the edges. Poke the bottoms and sides with a fork.Place the baking paper in the pie dish, fill with pie weights or dried beans. Bake for 10 minutes and remove from the oven and remove the foil and weights.Place the plums in the saucepan, add sugar and cook until juices start to release. Add port and simmer for 15 minutes, until plums are softened. Drain in the sieve and spread in the prebaked crust.Place the oats, almond meal, brown sugar, and pinch of salt in a medium bowl and stir to combine. Add the oil and stir together until the crumble is completely moistened. Sprinkle evenly over the top of the fruit mixture.Bake at 180 ° C for about 20 minutes.Enjoy!Inspirowałam się tym przepisem .
Share the post "Szybka tarta ze śliwkami i kruszonką / Easy plum tart with streusel"


