Wykonanie
Składniki na 7 bułeczek400g
mąki pełnoziarnistej250ml
mleka 1,5% krowie7g suchych
drożdży4 łyżki
oliwy z oliwek1/2 łyżeczki
cukru pudru u mnie z
brązowego cukru1/2 łyżeczki
soliŁyżka
cynamonuKilka łyżek mielonych
płatków owsianychPrzygotowanie
Mleko grzejemy i do ciepłego wsypujemy
drożdże, łyżkę
mąki,
cukier puder i szczyptę
soli. Mieszamy aż do rozpuszczenia się wszystkich składników i odstawiamy na bok. Naczynie powinno być przynajmniej pół litrowe, bo zaczyn będzie się pienił. Gdy zaczyn wyrośnie - trwa to od 5 do 15 minut, dodajemy go do
mąki zmieszanej z
cynamonem. Dokładamy resztę
soli i
oliwę z oliwek. Mieszamy ciasto widelcem a następnie lekko ugniatamy ręką na w miarę gładką masę. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny. W tym czasie ciasto podwoi swoją objętość.Gdy ciasto wyrośnie, urywamy po kawałku, wałkujemy na długie pasma i skręcamy w ślimaczki. Jeśli ciasto się klei wysypujemy na blat średnio zmielone
płatki owsiane i obtaczamy w nich bułeczki.Pieczemy na 190 stopni przez 10-15 minut, pilnując aby bułeczki się zbyt nie przyrumieniły.
SMACZNEGO SIOSTRY!