Wykonanie

Bułeczkami cynamonowymi zainspirowałam się czytając książkę"Przypływ"Cilla &Rolf Borjlind,był to krótki epizod o tych cudownie pachnących
drożdżowych ślimakach,a jednak nie mogłam się im oprzeć.Jeśli już jestem na etapie szwedzkich przyjemności,to chciałabym zachęcić was do przeczytania tej książki."Jest to pierwsza z czarnej
serii książek,której bohaterami są Tom Stilton i
Olivia RönningW księżycową noc
młoda ciężarna kobieta pada ofiarą wyjątkowo okrutnego morderstwa. Przypadkowym świadkiem zbrodni jest mały chłopiec. Śledczemu Tomowi Stiltonowi nie udaje się ustalić motywu, ani znaleźć sprawców morderstwa. Nie zna on nawet tożsamości ofiary.
Olivia jest studentką Wyższej Szkoły Policyjnej, przygotowuje referat na temat brutalnej zbrodni od której minęło kilkadziesiąt lat. Korzystając z wszelkich dostępnych źródeł, stara się wyłowić jak najwięcej informacji. Najtrudniej jest jednak dotrzeć do człowieka, który prowadził wtedy śledztwo - Tom Stilton zapadł się pod ziemię…"Przepis na bułeczkiSkładniki:50g świeżych
drożdży125g roztopionego
masła1/2 l ciepłego
mleka150g
cukru pudruszczypta
soliok 1 i 1/2 l
mąkiNadzienie:75g miękkiego
masła75ml
cukru pudru2 łyżki
cynamonuWykonanie:1.Wymieszaj
drożdże z ciepłym
mlekiem i roztopionym
masłem.Dodaj
cukier,
sól i
mąkę.Zagnieść ciasto i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce.W
między czasie wymieszaj składniki na nadzienie.2. Przekrój ciasto na 2 równe części.Każdą z części rozwałkuj,posmaruj nadzieniem,
zwiń jak rolade i pokrój na 20 kawałków.Poukładaj je na blaszce do pieczenia i odstaw na kolejne 30 minut.Posmaruj
jajkiem ,posyp
cukrem.Piecz w piekarniku przez 5-7minut w 250CPODAWAJ NA CIEPŁO ZE SZKLANKĄ
MLEKA !