Wykonanie
Ciasteczka mistrz! Tak powiedział mój współlokator.Są to tradycyjne
ciasteczka na Nowy
Chiński Rok. W Polsce sprawdzą się w trakcie karnawału podczas różnych imprez.Są kruche i zawierają dużo zdrowego tłuszczu pochodzącego z
migdałów.
200g
migdałów250g
mąki3/4 szklanki
brązowego cukruszklanka
oliwy z oliwekszczypta
soliubite
białko jajkaMigdały mielimy i podgrzewamy je na nie przywierającej patelni bez tłuszczu i na małym ogniu, aż lekko się zarumienią i zaczną wydzielać przyjemny aromat. Trzeba jednak uważać, żeby
migdały się nie przypaliły. Do miski wsypujemy
mąkę,
cukier, szczyptę
soli i gotowe
migdały. Najpierw składniki mieszamy dokładnie, a następnie miksujemy na obrotach pulsacyjnych i powoli dodajemy szklankę
oliwy. Ciasto nie może być zbyt rzadkie, jeśli tak Wam się zdarzy, dodajcie jeszcze
mąki. Właściwe to ciasto powinno być bardzo gęste w innym wypadku
ciasteczka będą tak kruche, że nie będzie dało się ich nawet wziąć do ręki. Formujemy małe kulki, w środku robimy dziurkę, smarujemy z wierzchu ubitym
białkiem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15-20 minut.