ßßß

200g migdałów250g mąki3/4 szklanki brązowego cukruszklanka oliwy z oliwekszczypta soliubite białko jajkaMigdały mielimy i podgrzewamy je na nie przywierającej patelni bez tłuszczu i na małym ogniu, aż lekko się zarumienią i zaczną wydzielać przyjemny aromat. Trzeba jednak uważać, żeby migdały się nie przypaliły. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, szczyptę soli i gotowe migdały. Najpierw składniki mieszamy dokładnie, a następnie miksujemy na obrotach pulsacyjnych i powoli dodajemy szklankę oliwy. Ciasto nie może być zbyt rzadkie, jeśli tak Wam się zdarzy, dodajcie jeszcze mąki. Właściwe to ciasto powinno być bardzo gęste w innym wypadku ciasteczka będą tak kruche, że nie będzie dało się ich nawet wziąć do ręki. Formujemy małe kulki, w środku robimy dziurkę, smarujemy z wierzchu ubitym białkiem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15-20 minut.