Wykonanie
Żeby zrobić własnoręcznie
makaron i przy okazji go sfotografować, trzeba
mieć nie tylko cierpliwość ale zdecydowanie trochę a nawet więcej niż trochę czasu i puste mieszkanie! Wbrew pozorom przygotowanie domowego
makaronu jest dziecinnie proste, wystarczą trzy podstawowe składniki: dobrej jakości
mąka,
jaja i
oliwa. Do przygotowania
makaronu można użyć
mąki takiej jak ja Typ "00" lub tradycyjnej T 500 lub też drobnej semoliny, wówczas
makaron będzie bardziej żółty niż ten z
mąki pszennej, lub np połączyć pszenną z semoliną ...wszystkie chwyty dozwolone! Do ciasta nie dodaje się grama
wody, zastępuje się ją odrobiną
oliwy, tak naprawdę
mąka ma połączyć się z
jajami a ciasto powinno być dość twarde, właśnie dlatego wkłada się je do worka i przechowuje w lodówce, najlepiej chłodzić je przez noc. Ciasto po takiej nocy jest dość elastyczne i już nie takie twarde, można je ładnie zdusić w dłoniach i rozklepać przygotowując do wałkowania. U mnie w ruch poszła maszyna, przystawka do wałkowania i cięcia
makaronu jest idealna, nie trzeba się męczyć i szybko otrzymujemy wymarzony
makaron.Co warto wiedzieć o gotowaniu
makaronu...po pierwsze słynne al dente, przede wszystkim chodzi tutaj o nierozgotowanie
makaronu, dzięki temu
makaron posiada niski indeks glikemiczny a
skrobia w nim zawarta nadal pozostaje "uwięziona" co powoduje, że układ pokarmowy pracuje intensywniej aby rozbić
skrobię na
cukry proste co spowalnia uwalnianie ich do krwiobiegu.
Makaron al dente
daje uczucie sytości na dłużej!Po drugie nie należy wlewać
oleju do garnka w którym go gotujemy, ponieważ tłuszcz na
makaronie sprawi, że sos nie przylega idealnie do
makaronu.Po trzecie warto dobierać odpowiednie sosy do
makaronów, takie które są niskotłuszczowe...wówczas nasz
makaron ma o wiele mniej kalorii :-) i po czwarte...gdy gotujemy
makaron, należy do garnka wlać dostatecznie dużo
wody, na 500g przypadnie 4-5 l
wody, która powinna cały czas wrzeć...no i pamiętajmy że
makaron świeży gotuje się o wiele szybciej niż ten ze sklepu :-)
500g
mąki Typ "00"6 jaj3 łyżki
oliwy2 łyżeczki
soliMąkę przesiej do misy miksera, dodaj
jajka,
oliwę i
sól. Wyrabiaj ciasto na niskich obrotach do połączenia składników, wyjmij wyrobione ciasto na stolnicę i wyrób jeszcze przez kilka minut ręcznie zagniatając tak jak ciasto
chlebowe. Podziel ciasto na dwie części, włóż do woreczków i przełóż do lodówki przynajmniej na godzinę ale lepiej na całą noc. Na kolejny dzień wyjmij jedną porcję ciasta z lodówki, podziel ją na pół, oprósz
mąką i rozpłaszcz dłonią do odpowiedniej grubości by ciasto przeszło przez dysze przystawki do wałkowania. Po rozwałkowaniu na odpowiednią grubość, rozkładamy płat ciasta na oprószonej stolnicy, układamy listki
bazylii lub innych
ziół, spryskujemy delikatnie wierzch ciasta
wodą i przykrywamy kolejnym płatem ciasta. Dociskamy i ponownie wałkujemy co najmniej dwa
razy. Ponownie oprószamy ciasto obficie
mąką, składamy na trzy, wyrównujemy i kroimy. To cała filozofia przygotowania
makaronu :-)