ßßß
(8 porcji)Składniki na nadzienie:200 g truskawek, bez szypułek i podzielonych na połówki3 średnie łodygi rabarbaru, obrane z zewnętrznej błony i pokrojone na 0,5 cm kawałki¾ szklanki cukru trzcinowegostarta skórka z 1 pomarańczysok z ½ pomarańczy1 ½ łyżki mąki/skrobi kukurydzianejSkładniki na kruszonkę:1 szklanka płatków owsianych, ja dałam błyskawiczne½ szklanki mąki½ szklanki zmielonych migdałów½ szklanki cukru trzcinowegoszczypta soli½ szklanki oliwy z oliwekPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Przygotuj naczynie do zapiekania o średnicy 20 cm.W średniej misce umieść truskawki, rabarbar, cukier, skórkę pomarańczową, sok pomarańczowy, skrobię/mąkę kukurydzianą i dokładnie wymieszaj. Następnie przełóż do naczynia do zapiekania.W tej samej misce umieść płatki owsiane, migdały, cukier i szczyptę soli i wymieszaj. Wlej olej, dokładnie wymieszaj i wyłóż równomiernie na truskawki z rabarbarem.Włóż naczynie do piekarnika i piecz na środkowej półce przez 30-40 minut, lub do ładnego zarumienia.Wyjmij z piekarnika, odstaw na co najmniej 15 minut i podawaj.Smacznego!
English versionStrawberries and rhubarb baked with almond oat crumble(8 servings)Ingredients for the filling:200 g strawberries, hulled, and choppe din half3 medium stalks of rhubarb, red outer coating removed, sliced into 0 , 5 cm slices¾ cup brown sugarzest of 1 medium orangejuice of ½ an orange1½ tablespoons cornstarchIngredients for crumble:1 cup rolled oats½ cup all purpose flour½ cup almond meal½ cup brown sugarpinch of salt½ cup olive oilPreparation:Preheat the oven to 180 oC. Prepare baking dish 20 cm in diameter.Place the strawberries, rhubarb, sugar, orange zest, orange juice, and cornstarch in a medium bowl and toss to combine. Place into prepared baking dish.Place the oats, almond meal, brown sugar, and pinch of salt in a medium bowl and stir to combine. Add the oil and stir together until the crumble is completely moistened. Sprinkle evenly over the top of the fruit mixture.Bake the crisp on the middle rack of the oven for 30-40 minutes, or until the bubbly and golden brown.Remove from heat and let stand at least 15 minutes to set. Serve warm.Enjoy!
Share the post "Truskawki zapiekane z rabarbarem pod migdałowo-owsianą kruszonką / Strawberries and rhubarb baked with almond oat crumble"


