Wykonanie
Share the post "
Truskawki zapiekane z
rabarbarem pod
migdałowo-owsianą kruszonką / Strawberries and rhubarb baked with almond oat crumble"Dostałam od mamy piękne
truskawki i
rabarbar i dosłownie wołały do mnie z lodówki, nie mogłam im się oprzeć. Przedstawiam więc deser, który przygotowuje się dosłownie w kilka chwil! Słodkie
truskawki z
rabarbarem z nutą
pomarańczy, zapiekane pod słodką kruszonką z
płatków owsianych i zmielonych
migdałów – pyszności:) Super szybki i przepyszny deser dla każdego. Polecam!Scroll down for recipe in English
(8 porcji)Składniki na nadzienie:200 g
truskawek, bez szypułek i podzielonych na połówki3 średnie łodygi
rabarbaru, obrane z zewnętrznej błony i pokrojone na 0,5 cm kawałki¾ szklanki
cukru trzcinowegostarta skórka z 1
pomarańczysok z ½
pomarańczy1 ½ łyżki mąki/skrobi kukurydzianejSkładniki na kruszonkę:1 szklanka
płatków owsianych, ja dałam błyskawiczne½ szklanki
mąki½ szklanki zmielonych
migdałów½ szklanki
cukru trzcinowegoszczypta
soli½ szklanki
oliwy z oliwekPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Przygotuj naczynie do zapiekania o średnicy 20 cm.W średniej misce umieść
truskawki,
rabarbar,
cukier,
skórkę pomarańczową,
sok pomarańczowy, skrobię/mąkę kukurydzianą i dokładnie wymieszaj. Następnie przełóż do naczynia do zapiekania.W tej samej misce umieść
płatki owsiane,
migdały,
cukier i szczyptę
soli i wymieszaj. Wlej
olej, dokładnie wymieszaj i wyłóż równomiernie na
truskawki z
rabarbarem.Włóż naczynie do piekarnika i piecz na środkowej półce przez 30-40 minut, lub do ładnego zarumienia.Wyjmij z piekarnika, odstaw na co najmniej 15 minut i podawaj.Smacznego!
English versionStrawberries and rhubarb baked with almond oat crumble(8 servings)Ingredients for the filling:200 g strawberries, hulled, and choppe din half3 medium stalks of rhubarb, red outer coating removed, sliced into 0 , 5 cm slices¾ cup brown sugarzest of 1 medium orangejuice of ½ an orange1½ tablespoons cornstarchIngredients for crumble:1 cup rolled oats½ cup all purpose
flour½ cup almond meal½ cup brown sugarpinch of salt½ cup
olive oilPreparation:Preheat the oven to 180 oC. Prepare baking dish 20 cm in diameter.Place the strawberries, rhubarb, sugar, orange zest, orange juice, and cornstarch in a medium bowl and toss to combine. Place into prepared baking dish.Place the oats, almond meal, brown sugar, and pinch of salt in a medium bowl and stir to combine. Add the oil and stir together until the crumble is completely moistened. Sprinkle evenly over the top of the fruit mixture.Bake the crisp on the middle rack of the oven for 30-40 minutes, or until the bubbly and golden brown.Remove from heat and let stand at least 15 minutes to set.
Serve warm.Enjoy!
Share the post "
Truskawki zapiekane z
rabarbarem pod
migdałowo-owsianą kruszonką / Strawberries and rhubarb baked with almond oat crumble"