Wykonanie
Share the post "Podstawowe ciasto na pierogi / Basic pierogi dough"Dobre ciasto na pierogi to podstawa. Widziałam już wiele rożnych przepisów, niektóre z dodatkiem
jajka, samego
żółtka lub z dodatkiem
mleka, jednak wracam cały czas do tego najprostszego – z
mąki i
wody:) Oczywiście jeżeli znajdę jakieś ciasto, które mnie zachwyci, podzielę się przepisem na łamach mojego bloga. To ciasto nadaje się tak samo dobrze do słonych jak i słodkich. Robiłam ostatnio pierogi z
kurkami i wszystko wyszło super, a teraz planuję zrobić z
jagodami. Klasycznie wyrabia się je najpierw łyżką (gdyż jest gorące) a następnie rękami, jednak ja tą pierwszą fazę wykonuję w blenderze z odpowiednim mieszadłem lub za pomocą miksera z końcówką do ciast. Zaoszczędza to mnóstwo czasu i frustracji:) Zapraszam!Scroll down for recipe in English
(ciasto na 20-25 pierogów)Składniki:3 szklanki
mąki1 szklanka wrzątku1/2 łyżeczki
soliPrzygotowanie:W pojemniku blendera z odpowiednią przystawką lub w misce umieść przesianą
mąkę, wymieszaj z
solą, zalej wrzątkiem i mieszaj łyżką lub miksuj aż ciasto stanie się jednolite i bez grudek.Gdy przestygnie wyrabiaj dalej rękami na posypanej
mąką powierzchni, aż stanie się gładkie i elastyczne. W razie konieczności dodaj więcej
mąki lub wrzątku. Podziel je na 4 równe części i rozwałkuj pierwszą część na placek o grubości ok. 3 mm.Wytnij np. szklanką lub wycinarką do
ciastek kółka i delikatnie rozciągnij je palcami. Następnie wyłóż po małej łyżeczce ulubionego nadzienia na środku każdego kółka, złóż je na pół i zaciśnij brzegi palcami, a później np. widelcem. Umieść na posypanej
mąką powierzchni. Powtórz te czynności z resztą ciasta.Gotuj pierogi w osolonej wodzie po klika równocześnie. Będą gotowe gdy wypłyną na powierzchnię (po około 8-10 minutach). Odcedź i podawaj prosto z
wody lub podsmażone jeśli lubisz.Smacznego!
English versionBasic pierogi dough(dough for 20-25 pierogies)Ingredients:3 cup of all-purpose
flour1 cup boiling water1/2 teaspoon saltPreparation:In blender container or bowl place sifted
flour, mix in salt and add boiling water. Sir with wooden spoon or mix in blender until the dough becomes uniform, without any lumps.When cooled, knead on a floured surface until it becomes smooth and elastic. If necessary, add
more flour or boiling water. Split into 4 equal parts and roll the first part of the dough to 3 mm thickness.Cut out circles with cutter or glass. Stretch each circle a little bit in your fingers. Place some of the favourite filling in the middle of the dough circle, bend in half, seal the edges with your fingers and then with the fork. Place on floured
tray until you are ready to boil them. Repeat with the rest of the dough.Boil the pierogies a few at a
time in a large pot of water. They are done when they float to the top (about 8-10 minutes). Drain them from the water and
serve them immediately.Enjoy!
Share the post "Podstawowe ciasto na pierogi / Basic pierogi dough"