Wykonanie
Ostatnio cierpię na totalny brak czasu. I na fazę na lane kluski na
mleku.Nie były często przygotowywane u mnie w domu, jednak bardzo je lubiłam. Lubię ich konsystencję, gęstą, przypominającą
budyń. Zawsze w towarzystwie
dżemu,
miodu bądź
cukru.Pychotka! Śniadanie idealne ;-)/ Milk Soup with Poured Noodles(scroll down to see a recipe in English)Składniki:szklanka
mlekajajko2 łyżki
mąki (żytnia razowa-mój faworyt!)szczypta
soliPrzygotowanie:
Jajko wymieszać z
mąką i
solą. Ciasto powinno być bez grudek i dość lejące. Do gotującego się
mleka wlewać powoli ciasto, mieszając. Gotować do momentu, aż kluski napęcznieją. Posłodzić
dżemem,
miodem lub
cukrem.
Ingredients:glass of milkegg2 tablespoons
flour (wholemeal rye
flour-my favorite!)pinch of saltPreparation:Mix egg with
flour and salt. The dough should be without lumps and quite runny. To the boiling milk slowly
pour the dough, stirring. Cook until the noodles swell. Sweeten with jam, honey or sugar.