Wykonanie
Powrót do dzieciństwa - lane kluski dobrze smakują na śniadanie, obiad i kolację :) Lane kluski przez innych nazywane zacierką. Smacznego!
SKŁADNIKI na 500 ml
mleka1
jajkomąka - na oko :)odrobina
mleka - można pominąć
sólJAK TO ZROBIĆ
Jajko wbijamy do miseczki i roztrzepujemy. Dodajemy przesianą
mąkę i odrobinę
mleka (można pominąć). Wszystko dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Konsystencja ma być jak gęsta
śmietana. Jak jest za płynna dodajemy
mąki, jak za gęsta dodajemy
mleko.Kluski możemy zrobić na kilka sposobów:1) Na wrzące
mleko lejemy gęsty płyn - stąd nazwa - lane kluski :)2) Nakładamy na małą łyżeczkę gęstą "
śmietanę" i wkładamy do
mleka3) Przecieramy przez bardzo grube sito - oczka wielkości 0 , 5 cm