Wykonanie
Mieszkanie z dziećmi w jednym domu ma tą zaletę, że można ich potrzebami tłumaczyć swoje obżarstwo. Na przykład chrupiące racuchy z
jabłkami posypane
cukrem pudrem - no przecież to dla dzieci się je robi, co z tego, że to głównie my dorośli je zjadamy :)Przygotowujemy gęste ciasto naleśnikowe:
jajkomąkamlekoszczypta
soliCiasto ma
mieć gęstszą konsystencję niż na naleśniki, bo dodamy do niego starte na grubych oczkach tarki
jabłka. Im więcej tym lepiej, a najlepiej tyle, by ciasto służyło tylko do sklejenia
jabłek zamiast być głównym składnikiem.Smażymy placuszki na gorącej patelni z odrobiną
oleju. Jeśli je przykryjemy pokrywką to będą bardziej miękkie i będzie je można krócej smażyć, bez obawy, że będą surowe w środku.
Gotowe posypujemy
cukrem pudrem, możemy je podawać również w towarzystwie kwaśniej
śmietany z dodatkiem
cukru waniliowego. Jemy gorące, a przynajmniej ciepłe.