ßßß Cookit - przepis na Placuszki / racuchy z jabłkami.

Placuszki / racuchy z jabłkami.

nazwa

Składniki

Wykonanie

Mieszkanie z dziećmi w jednym domu ma tą zaletę, że można ich potrzebami tłumaczyć swoje obżarstwo. Na przykład chrupiące racuchy z jabłkami posypane cukrem pudrem - no przecież to dla dzieci się je robi, co z tego, że to głównie my dorośli je zjadamy :)
Przygotowujemy gęste ciasto naleśnikowe:
jajko
mąka
mleko
szczypta soli
Ciasto ma mieć gęstszą konsystencję niż na naleśniki, bo dodamy do niego starte na grubych oczkach tarki jabłka. Im więcej tym lepiej, a najlepiej tyle, by ciasto służyło tylko do sklejenia jabłek zamiast być głównym składnikiem.
Smażymy placuszki na gorącej patelni z odrobiną oleju. Jeśli je przykryjemy pokrywką to będą bardziej miękkie i będzie je można krócej smażyć, bez obawy, że będą surowe w środku.
Gotowe posypujemy cukrem pudrem, możemy je podawać również w towarzystwie kwaśniej śmietany z dodatkiem cukru waniliowego. Jemy gorące, a przynajmniej ciepłe.
Źródło:http://jemy-jedziemy.blogspot.com/2012/10/placuszki-racuchy-z-jabkami.html