Wykonanie
Tydzień temu miałam urodzinki i odwiedziła mnie cała rodzinka. Z tej okazji upiekłam pyszny torcik
kawowy. Zrobiłam
biszkopt biały i ciemny, przełożyłam go kremem i udekorowałam
malinami i
czekoladą. Wyszedł naprawdę wspaniały w smaku, nie tak bardzo słodki i dosłownie rozpływający się w ustach. Zdecydowanie jeden z najlepszych
tortów jakie miałam okazję robić. Wykorzystałam w zasadzie 3 blaty, jeden zamroziłam na
potem. Imprezka rodzinna bardzo się udała, miło spędziłam czas.A was zapraszam na kawałek torcika :-)Składniki:
biszkopty:jasny- 5
jajek- 100 g
mąki pszennej- 40 g
mąki ziemniaczanej- 120 g
cukru- szczypta
soli- do ciemnego dodatkowo 20 g
kakao naturalnegokrem- 750 ml
śmietany 30 %- 500 g
serka mascarpone- 5 łyżeczek
kawy inki- 3 łyżki
cukru pudru- łyżeczka
cukru z
wanilią- dodatkowo
maliny, ozdoby
czekoladowe- pół słoika
dżemu z czarnej porzeczki-
sok jagodowy rozrobiony z
wodą do nasączenia
biszkoptówWykonanie:Do miski wbijamy
białka,
żółtka odkładamy do osobnej miski. Ubijamy
białka na sztywną pianę ze szczyptą
soli. Następnie dodajemy
cukier i miksujemy, dodajemy po jednym
żółtku cały czas miksując na średniej mocy miksera. Na koniec dodajemy
mąkę wymieszaną z
mąką ziemniaczaną. Tortownicę (średnica 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia - tylko spód - i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy 40 minut. Po upieczeniu wyciągamy
biszkopt i zrzucamy go z wysokości kilka
razy na podłogę - podłóżcie ścierkę.Tak samo postępujemy z przygotowaniem
biszkoptu ciemnego, tylko do
mąki pszennej i ziemniaczanej dodajemy
kakao. Upieczone
biszkopty studzimy, najlepiej upiec je wieczorem a resztę
tortu przygotować na drugi dzień.Krem - do miski miksera wlewamy schłodzoną
śmietanę, dodajemy
mascarpone,
cukier z
wanilią,
kawę inkę i
cukier puder. Miksujemy wszystko razem, aż masa zgęstnieje.
Biszkopty kroimy na dwa blaty.
Sok jagodowy (lub inny jaki macie) rozrabiamy z
wodą i nasączamy nim blat
kakaowy, smarujemy go
dżemem i częścią kremu, przykrywamy go jasnym blatem. Następnie ponownie nasączamy i smarujemy samym kremem, przykrywamy blatem
kakaowym, który nasączamy i smarujemy kremem, smarujemy kremem również boki
tortu.Tory udekorowałam świeżymi
malinami i czekoladowymi ozdobami. Schładzamy w lodówce.Drugi blat jasny zamroziłam do wykorzystania na
potem.Smacznego.