Wykonanie
6
jajek3/4 szklanki
mąki pszennej tortowej1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej1 szklanka
cukru1 czubata łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżeczki
octu30g
czekolady deserowej2 łyżki
kakaoszczypta
soliNa krem:1 opakowanie (230g) nutelli500g
mascarpone300 g
śmietany kremówki 36%Na poncz:pół szklanki gorącej
wody1 łyżka
cukru1 łyżeczka
soku z cytryny3 łyżki
likieru orzechowegoDodatkowo:Podłużne
biszkoptysłoik
dżemu (u mnie 250g
dżemu z czarnej porzeczki Łowicz)Dekoracja wedle uznania: u mnie 200g
śmietany kremówki,
śmietan-fix i reszta
deserowej czekolady z
biszkoptu - dobrze schłodzona i posiekana nożem.Przygotowanie
biszkoptu:Obie
mąki i
kakao przesiać do miski. Dodać startą
czekoladę i wymieszać.Oddzielić
białka od
żółtek. Do
białek dodać szczyptę
soli i ubić je na sztywną pianę stopniowo dodając
cukier.Gdy
białka będą ubite do
żółtek dodać
proszek do pieczenia i
ocet. Wymieszać na jednolitą masę. Dodać do piany i zmiksować do połączenia składników. Stopniowo dodawać
mąkę mieszając na małych obrotach.
Mąka będzie próbowała zbierać się na dnie naczynia, więc trzeba od
spodu zamieszać łyżką.Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy
masłem i wysypujemy
mąką. Wylewamy na nią 1/3 ciasta i pieczemy w 160 stopniach około 15 minut (do suchego patyczka)*. Gdy
biszkopt przestygnie przekładamy go na talerz, tortownicę oczyszczamy, znów smarujemy
masłem i podsypujemy
mąką, wylewamy kolejne 1/3 ciasta i tak samo pieczemy. Podobnie postępujemy z ostatnią porcją ciasta. Otrzymamy 3 równe,
czekoladowe biszkopty.*W oryginalnym przepisie pieczemy jeden duży
biszkopt a na drugi dzień przecinamy go nitką na 3 części. Zmieniłam to, bo nie mogłam czekać do dnia kolejnego, poza tym były komentarze, że
biszkopt u wielu osób opadł i nic im nie wyszło z krojenia. Nie mogłam sobie pozwolić na wpadkę więc poświęciłam kilka minut więcej by być pewną, że mam 3 równe blaty i nie musieć czekać dobę na krojenie
biszkoptu.Przygotowanie kremu:
Śmietanę ubić na sztywno.W drugiej misce dokładnie wymieszać nutellę z
mascarpone. Można mikserem ale mój blender tego "nie uciągnął" i mieszałam łyżką kilka minut do połączenia składników. Dodać ubitą
śmietanę i wymieszać.Przygotowanie ponczu:
Cukier rozpuszczamy w gorącej wodzie i dodajemy
sok z cytryny. Gdy wystygnie mieszamy z
alkoholem.Składanie
tortu:Na dnie tortownicy o średnicy 26 cm układamy jeden blat. Nasączamy go 1/3 przygotowanego ponczu. Wykładamy cały
dżem. Po bokach ustawiamy
biszkopty. Wykładamy na
dżem 1/3 kremu z nutelli i przykrywamy drugim
biszkoptem. Ponczujemy go jak poprzedni i wykładamy 1/3 kremu. Na to ostatni blat i porcja kremu. Dokładnie wyrównujemy i wstawiamy do lodówki (u mnie na całą noc).Tort dekorujemy przed podaniem.Smacznego!Przepis pochodzi z bloga
margarytki . Zmieniłam to i owo szczególnie w kwestii
biszkoptu.Użyłam też mniejszych tortownic (u mnie 24-26, tam 26-28. Wydaje mi się, że mogło by spokojnie być 22-24, jeśli ktoś nie posiada większych tortownic).