ßßß Cookit - przepis na Tort czekoladowy

Tort czekoladowy

nazwa

Wykonanie

Tort, któremu trudno się oprzeć ! Wyszedł tak rewelacyjnie, że s ama byłam zaskoczona :) Przepis znalazłam u Margarytki, podaję z moimi zmianami, głównie jeśli chodzi o dekoracje. Piekłam go na drugie urodziny córeczki. Polecam gorąco!
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklaki mąki pszennej tortowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 łyżki ciemnego dobrego kakao
30 g ciemnej czekolady deserowej
2 łyżeczki octu
szczypta soli
Krem czekoladowy:
500 g serka mascarpone
300 ml śmietanki 30%
200 g nutelli
Poncz:
pół szklanki wody
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka cukru
3 łyżki dowolnego alko holu (pominęłam, bo tort był pieczony na drugie urodziny córki)
Dodatki i dekoracje:
Dżem - u mnie z czarnej porzeczki
posypka czekoladowa
mini beziki
czekoladowe gwiazdki
(lub wedle uznania)
Sposób przygotowania:
1. Zrobić biszkopt: Obie mąki i kakao prze siać przez sito.
2. Czekoladę zetrzeć na tarce o małych oczkach i wymieszać z mąkami i kakao.
3. Biał ka oddzielić od żółtek, biał ka ubić na sztywno z dodatkiem soli, następnie dodawać partiami cukier. Kiedy już białka z cukrem są ubite do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, wymieszać i wlać do piany, ubijać aż masa będzie jednoli ta.
4. Stopniowo wsypywać mąkę i mieszać na najmniejszych obrotach do połączenia.
5. Ciasto wylać na przygotowaną tortownicę, wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą (przepis nadaje się na tortownice wielkości od 23cm do 26 cm średnicy). Piec w 180 st. C przez 40-50 minut. Całkowicie wystudzić. (A najlepiej upiec biszkopt jeden dzień wcześniej).
6. Robimy k rem: Śmietanę ubić na sztywno. Serek mascarpone przełożyć do miski, dodać nutellę i zmiksować. Dodać ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać, aby składniki się dobrze połączyły. Krem podzielić na 3 części (d wie będą potrze bn e do przełożenia tortu, a jedna do dekoracji).
7. Zrobić poncz - wszystkie składniki wymieszać do całkowitego rozpuszczenia.
8 . Biszkopt przekroić na 3 krążki.Prze łożyć tort od dołu:
biszkopt nasączony 1/3 p onczu
cienka warstwa dżemu
1/3 kremu czekoladowego
biszkopt nasączony 1/3 p onczu
cienka warstwa dżemu
1/3 kremu czekoladowego
biszkopt nasączony 1/3 ponczu
Tort ude korować pozostał ym kremem czekoladowym, udekorować wedle uznania (u mnie mini beziki dookoła, a w środku czekoladowe gwiazdki i posypka) i schłodzić przynajmniej kilka godzin. Najl epiej smakuje na drugi dzień.
Smacznego!!!
Źródło:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2013/03/tort-czekoladowy.html