Wykonanie
Tort, któremu trudno się oprzeć ! Wyszedł tak rewelacyjnie, że s ama byłam zaskoczona :) Przepis znalazłam u
Margarytki, podaję z moimi zmianami, głównie jeśli chodzi o dekoracje. Piekłam go na drugie urodziny córeczki. Polecam gorąco!
Składniki:
Biszkopt:6
jajek3/4 szklanki
cukru3/4 szklaki
mąki pszennej tortowej1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej1 czubata łyżeczka
proszku do pieczenia2-3 łyżki ciemnego dobrego
kakao30 g ciemnej
czekolady deserowej2 łyżeczki
octuszczypta
soliKrem czekoladowy:500 g
serka mascarpone300 ml
śmietanki 30%200 g nutelliPoncz:pół szklanki
wody1 łyżka
soku z cytryny1 łyżka
cukru3 łyżki dowolnego alko holu (pominęłam, bo tort był pieczony na drugie urodziny córki)Dodatki i dekoracje:
Dżem - u mnie z
czarnej porzeczkiposypka czekoladowamini
bezikiczekoladowe gwiazdki(lub wedle uznania)Sposób przygotowania:1. Zrobić
biszkopt: Obie
mąki i
kakao prze siać przez sito.2.
Czekoladę zetrzeć na tarce o małych oczkach i wymieszać z
mąkami i
kakao.3. Biał ka oddzielić od
żółtek, biał ka ubić na sztywno z dodatkiem
soli, następnie dodawać partiami
cukier. Kiedy już
białka z
cukrem są ubite do
żółtek dodać
proszek do pieczenia i
ocet, wymieszać i wlać do piany, ubijać aż masa będzie jednoli ta.
4. Stopniowo wsypywać
mąkę i mieszać na najmniejszych obrotach do połączenia.5. Ciasto wylać na przygotowaną tortownicę, wysmarowaną tłuszczem i obsypaną
bułką tartą (przepis nadaje się na tortownice wielkości od 23cm do 26 cm średnicy). Piec w 180 st. C przez 40-50 minut. Całkowicie wystudzić. (A najlepiej upiec
biszkopt jeden dzień wcześniej).6. Robimy k rem:
Śmietanę ubić na sztywno.
Serek mascarpone przełożyć do miski, dodać nutellę i zmiksować. Dodać ubitą
śmietanę i delikatnie wymieszać, aby składniki się dobrze połączyły. Krem podzielić na 3 części (d wie będą potrze bn e do przełożenia
tortu, a jedna do dekoracji).7. Zrobić poncz - wszystkie składniki wymieszać do całkowitego rozpuszczenia.8 .
Biszkopt przekroić na 3 krążki.Prze łożyć tort od dołu:
biszkopt nasączony 1/3 p onczucienka warstwa
dżemu1/3
kremu czekoladowegobiszkopt nasączony 1/3 p onczucienka warstwa
dżemu1/3
kremu czekoladowegobiszkopt nasączony 1/3 ponczuTort ude korować pozostał ym
kremem czekoladowym, udekorować wedle uznania (u mnie mini
beziki dookoła, a w środku
czekoladowe gwiazdki i posypka) i schłodzić przynajmniej kilka godzin. Najl epiej smakuje na drugi dzień.Smacznego!!!