ßßß

Składniki:Biszkopt:6 jajek3/4 szklanki cukru3/4 szklaki mąki pszennej tortowej1/2 szklanki mąki ziemniaczanej1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia2-3 łyżki ciemnego dobrego kakao30 g ciemnej czekolady deserowej2 łyżeczki octuszczypta soliKrem czekoladowy:500 g serka mascarpone300 ml śmietanki 30%200 g nutelliPoncz:pół szklanki wody1 łyżka soku z cytryny1 łyżka cukru3 łyżki dowolnego alko holu (pominęłam, bo tort był pieczony na drugie urodziny córki)Dodatki i dekoracje:Dżem - u mnie z czarnej porzeczkiposypka czekoladowamini bezikiczekoladowe gwiazdki(lub wedle uznania)Sposób przygotowania:1. Zrobić biszkopt: Obie mąki i kakao prze siać przez sito.2. Czekoladę zetrzeć na tarce o małych oczkach i wymieszać z mąkami i kakao.3. Biał ka oddzielić od żółtek, biał ka ubić na sztywno z dodatkiem soli, następnie dodawać partiami cukier. Kiedy już białka z cukrem są ubite do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, wymieszać i wlać do piany, ubijać aż masa będzie jednoli ta.
4. Stopniowo wsypywać mąkę i mieszać na najmniejszych obrotach do połączenia.5. Ciasto wylać na przygotowaną tortownicę, wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą (przepis nadaje się na tortownice wielkości od 23cm do 26 cm średnicy). Piec w 180 st. C przez 40-50 minut. Całkowicie wystudzić. (A najlepiej upiec biszkopt jeden dzień wcześniej).6. Robimy k rem: Śmietanę ubić na sztywno. Serek mascarpone przełożyć do miski, dodać nutellę i zmiksować. Dodać ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać, aby składniki się dobrze połączyły. Krem podzielić na 3 części (d wie będą potrze bn e do przełożenia tortu, a jedna do dekoracji).7. Zrobić poncz - wszystkie składniki wymieszać do całkowitego rozpuszczenia.8 . Biszkopt przekroić na 3 krążki.Prze łożyć tort od dołu:biszkopt nasączony 1/3 p onczucienka warstwa dżemu1/3 kremu czekoladowegobiszkopt nasączony 1/3 p onczucienka warstwa dżemu1/3 kremu czekoladowegobiszkopt nasączony 1/3 ponczuTort ude korować pozostał ym kremem czekoladowym, udekorować wedle uznania (u mnie mini beziki dookoła, a w środku czekoladowe gwiazdki i posypka) i schłodzić przynajmniej kilka godzin. Najl epiej smakuje na drugi dzień.Smacznego!!!