Wykonanie

Dzisiaj pragnę się z
Wami podzielić przepisem na torcik jaki powstał z okazji imienin mojej babci. Nieskromnie muszę przyznać, że wyszło przepysznie....
Biszkopt taki jak w publikowanym już torcie
truskawkowo-
czekoladowym (klik), przełożyłam dwoma masami: mocno
czekoladową oraz kajmakową z dodatkiem mielonych
orzeszków ziemnych (
masła orzechowego). Całość wyszła genialnie więc dzielę się z
Wami :) Bardzo, bardzo Wam polecam :)Składniki na
biszkopt:6
jajekszczypta
soli1 szkl
cukru1/2 szkl
mąki ziemniaczanej1/2 szkl
mąki pszennej1/2 szkl ciemnego
kakao1 czubata łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżeczki
octu (zwykły
spirytusowy 10%)
Mąki i
kakao przesiać i wymieszać.
Białka ubić na sztywno z
solą. Następnie dodawać partiami
cukier nie przerywając miksowania. Piana powinna być bardzo sztywna i błyszcząca.
Żółtka umieścić w większej miseczce, wsypać do nich
proszek do pieczenia i
ocet. Szybko i energicznie mieszać do momentu aż powstanie nam gęsta jasna puszysta masa. Dodać je do
białek i zmiksować a następnie wsypać przesiane
mąki z
kakao i delikatnie wymieszać.Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej
kaszą manną tortownicy (24cm). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 35-40 minut w temp. 180 stopni.Upieczony
biszkopt rozpiąć z obręczy i wyjąć z tortownicy odkładając go "do góry dnem". Wystudzić na kratce. Najlepiej upiec go dzień wcześniej a dnia następnego pokroić go na trzy krążki (trzy blaty). Ścinki zmiksować (posłużą do obsypania
boków tortu).Składniki na
krem czekoladowy:300g
czekolady deserowej330ml
śmietany kremówki 30-36%
Czekoladę połamać na kawałeczki. Rozpuścić w kąpieli
wodnej i wystudzić. Kremówkę ubić. Kilka jej łyżek dodać do
czekolady a następnie całośc delikatnie wmiksować do kremówki. Dokładnie schłodzić.130g
orzeszków ziemnych20g
masła 82%250g
serka mascarpone250ml
śmietany kremówki 30-36%200g masy kajmakowej1 łyżeczka żelatyny+2 łyżeczki
wodyŻelatynę namoczyć w zimnej wodzie i odstawić na 10 minut do napęcznienia. Orzeszki zmiksować na gładka masę, dodać
masło i zmiksować raz jeszcze.
Serek zmiksować razem z kremówką na gęstą masę, dodać kajmak i miksować jeszcze chwilę. Dodać
fistaszkowy krem.
Żelatynę rozpuścić w kapieli
wodnej lub wstawić ją na kilka sekund do mikrofalówki. Dodać do niej 2-3 łyżki masy i wymieszać, a następnie całość dodać do masy kajmakowej. Zmiksować krótko.Składniki na poncz:3/4 garnuszka ciepłej
wody2 łyżeczki
cukru1,5 łyżki
soku z cytrynyWszystkie składniki wymieszać i odstawić do wystudzenia.
Biszkopt przekroić na trzy krążki. Naponczować je. Dolny krążek
biszkoptu zapinamy w obręcz
tortową i wykładamy na niego w całości masę
czekoladową. Wyrównać i przykryć drugim naponczowanym krążkiem. Następnie wykładamy 3/4 masy kajmakowej i przykrywamy ostatnim naponczowanym krążkiem. Wstawiamy na kilka godzin celem schłodzenia.Po tym czasie zdejmujemy obręcz. Pozostałą masą smarujemy wierzch i boki
tortu. Dowolnie dekorujemy (u mnie opłatek+zmiksowane ścinki
biszkopta na bok).Smacznego :)

