Wykonanie
Słodka
beza, gorzkie
kakao i kwaśna
cytryna... Trzy kompletnie różne smaki tak doskonale się uzupełniające. Kiedyś
Asia (klik) połączyła
czekoladowy biszkopt z
cytrynowym kremem :) Dzisiaj ja zrobiłam to po swojemu i dodałam
bezę To takie moje połączenie
cytrynowego bezowego tortu (klik) z
czekoladowym biszkoptem (klik). Dekoracja wykonana z kremu
maślanego przygotowanego z
bezy szwajcarskiej takiej jak tutaj (klik) :) Tort wyszedł pyszny, mocno
cytrynowy, idealnie wpasował się w nasze smaki. Bardzo Wam polecam :)Składniki
biszkopt:4
jajkaszczypta
soli70g
mąki pszennej25g
mąki ziemniaczanej100g
cukru2 łyżki
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczeniaBiałka oddzielić od
żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą
soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać
cukier, a następnie kolejno
żółtka. Obydwie przesiane
mąki,
proszek do pieczenia i
kakao mieszamy i delikatnie powoli dodajemy do masy. Mieszamy
łopatką lub na najniższych obrotach miksera by masa nie opadła. Dno tortownicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 175-180 stopni przez ok. 30-40 minut (do momentu suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika i wystudzić (wyjmować z formy po całkowitym wystudzeniu). Przekroić na 2 blaty.120g
białek200g
cukru1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
octuszczypta
soliBiałka ubić na sztywno ze szczyptą
soli. Następnie powoli dodawać
cukier partiami nie przerywając miksowania. Gdy masa będzie sztywna dodać
ocet i
mąkę ziemniaczaną. Jeszcze chwilę miksować. Dno tortownicy (24cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Masę przełożyć do tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut w temp 180 stopni. Po tym czasie zmniejszyć temp. do 150 stopni i piec kolejne 100 minut. po tym czasie piekarnik wyłączyć, a
bezę studzić w uchylonym piekarniku najlepiej przez całą noc.Składniki na krem
cytrynowy:250g
serka mascarpone500g
śmietany kremówki 36%300g lemon
curd (klik)2 łyżeczki
żelatyny1 łyżka zimnej
wodyŻelatynę namoczyć w łyżce
wody. Odstawić na chwilę do napęcznienia.
Śmietanę ubić na sztywno.
Serek krótko zmiksować. Do ubitej
śmietany partiami dodawać lemon
curd.
Żelatynę podgrzać chwilę w kąpieli
wodnej lub 2-3 sekundy w mikrofalówce. Dodać do niej odrobinę
serka i wymieszać a następnie wmieszać do całości. Wymieszać delikatnie z kremówką a następnie krótko zmiksować na gładki krem.Składniki na krem do dekoracji:130g
białekszczypta
soli260g
cukru drobnego400g
masła 82%
Białka,
sól i
cukier umieścić w rondelku nad innym większym garnkiem (tzw kąpiel
wodna). Ubijać na parze do momentu mocnego zgęstnienia (ok. 5-10minut). Po tym czasie zdjąć z ognia i ubijać jeszcze chwilę do całkowitego wystudzenia. Następnie nie przerywając miksowania partiami powoli dodawać kawałeczki miękkiego
masła. Początkowo może się nam wydawać że masa jest zbyt rzadka lub nawet że chwilami się waży. Efekt ten jest tylko chwilowy i zniknie po dodaniu całości
masła. Miksować jeszcze chwilkę.Pierwszy z blatów włożyć do tortownicy w której się piekł. Naponczować go bardzo delikatnie osłodzoną
wodą. Na niego wyłożyć połowę kremu
cytrynowego i wyrównać. Na krem wyłożyć
bezę i drugą warstwę kremu. Na wierzch dajemy drugi z blatów
biszkoptowych. Całość lekko docisnąć wyrównać i wstawić na minimum 2 godz. do lodówki.Po tym czasie tort wyjąć z lodówki. Zdjąć obręcz. Wierzch i boki
tortu posmarować delikatnie kremem. Resztę kremu
maślanego przełożyć do worka cukierniczego. Tylką dekoratorską (44) dekorować boki. Na wierzchu ułożyć opłatek, docisnąć i ewentualnie kremem i tylką dekoratorską przykryć miejsce łączenia opłatka z
tortem. Wstawić do lodówki na całą noc. Smacznego :)
Jeśli czeka Was niedługo I Komunia Święta Waszego dziecka to pamiętajcie, że wszelkiego rodzaju dekoracje komunijne (opłatki
tortowe, figurki, serwetki, pudełka na ciasta, balony) dostaniecie wsklepie internetowym z dekoracjami komunijnymi ZlotyAniol.plSerdecznie Wam polecam i zapraszam do odwiedzenia strony sklepu: