Wykonanie

Cudownie pyszny, bogaty różnorodne smaki i faktury idealnie do siebie pasujące. Mięciuteńki
czekoladowy biszkopt przełożony masą z ucieranych
migdałów (taka jak w torcie Babci Józefiny) oraz masą z
białej czekolady. Całość uzupełniona marcepanem oraz grubą czapą
bitej śmietany. Bardzo Wam polecam :)Składniki na
biszkopt:6
jajekszczypta
soli1/2 szkl (100g)
mąki pszennej1/4 szkl (35g)
mąki ziemniaczanej3/4 szkl (160g)
cukru3 łyżki
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczeniaBiałka oddzielić od
żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą
soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać
cukier, a następnie kolejno
żółtka. Obydwie przesiane
mąki,
proszek do pieczenia i
kakao mieszamy i delikatnie powoli dodajemy do masy. Mieszamy delikatnie
łopatką by masa nie opadła. Dno tortownicy (24cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 175-180 stopni przez ok. 30-35 minut (do momentu suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika i wystudzić (wyjmować z formy po całkowitym wystudzeniu). Przekroić na 3 blaty.Składniki na masę
migdałową:200g zmielonych
migdałów8-9 łyżek
śmietany kremówki 30%2 łyżki
cukru pudruMigdały wymieszać z
cukrem pudrem. Dodać
śmietankę i dokładnie utrzeć. OdstawićSkładniki na masę z
białej czekolady:200g
białej czekoladyok. 7 łyżek
śmietany kremówki 30%sok z 1
pomarańczy1 łyżka
spirytusu300g
masła 82%2 łyżki
cukru pudruCzekoladę połamać na kawałeczki i rozpuścić razem ze
śmietanką na minimalnym ogniu. Odstawić.
Masło utrzeć na puch z
cukrem pudrem, dodać sok z
pomarańczy i
wódkę a następnie partiami rozpuszczoną
czekoladę i dokładnie wymieszać.Składniki na masę
śmietanową:250g
serka mascarpone500ml
śmietany kremówki 36%2 łyżki
cukru pudruSerek mascarpone lekko zmiksować.
Śmietanę ubić na sztywno z
cukrem pudrem . Dodawać ją partiami do
serka i dokładnie wymieszać.ponadto:200g marcepanu (np. domowego klik)
płatki migdałów do posypania (opcjonalnie)200ml lekko słodkiej
herbaty z dodatkiem
spirytusu do ponczowaniaPierwszy z blatów ułożyć w tortownicy i dokładnie go naponczować. Wyłożyć całość masy migdałowej, przykryć drugim z blatów i znów naponczować. Wyłożyć większość masy czekoladowej (zostawić odrobinę do posmarowania
boków tortu) i przykryć ostatnim naponczowanym blatem
biszkoptowym. Na wierzch wyłożyć marcepan (rozwałkować go
między dwiema warstwami folii na koło o średnicy 24cm). Wszystko dokładnie docisnąć, wyrównać i wstawić do lodówki celem zastygnięcia na 2-3 godziny.Po tym czasie wyjąć, okroić boki i delikatnie zdjąć obręcz. Tylka dekoratorską (1M) udekorować boki i górę
tortu. Można posypać dodatkowo
płatkami migdałów. Wstawić do lodówki na całą noc.Jeśli dekorujemy dodatkowo figurką - ustawić ją na torcie bezpośrednio przed podaniem. Podobnie z paskiem okalającym brzeg
tortu.Smacznego :)








Wszelkiego rodzaju dekoracje komunijne (opłatki
tortowe, figurki, serwetki, pudełka na ciasta, balony) dostaniecie wsklepie internetowym z dekoracjami komunijnymi ZlotyAniol.plSerdecznie Wam polecam i zapraszam do odwiedzenia strony sklepu: