Wykonanie

Dzisiaj troszkę zaległy wpis.... Mam jeszcze kilka takich a czasu jak na lekarstwo....Torcik urodzinowy mojego synka.... Dekoracja troszkę skromna, wspomogłam się opłatkiem ale Solenizantowi się podobał i co najważniejsze wszystkim bardzo smakował :)Przepis wypatrzyłam u
Margarytki, tylko proporcje zmieniłam do mojego rozmiaru blaszki :)Bardzo, bardzo Wam polecam :)Składniki na
biszkopt:6 dużych
jajekszczypta
soli1 szkl
cukru1/2 szkl
mąki ziemniaczanej1/2 szkl
mąki pszennej1/2 szkl ciemnego
kakao1 czubata łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżeczki
octu (zwykły
spirytusowy 10%)
Mąki i
kakao przesiać i wymieszać.
Białka ubić na sztywno z
solą. Następnie dodawać partiami
cukier nie przerywając miksowania. Piana powinna być bardzo sztywna i błyszcząca.
Żółtka umieścić w większej miseczce, wsypać do nich
proszek do pieczenia i
ocet. Szybko i energicznie mieszać do momentu aż powstanie nam gęsta jasna puszysta masa. Dodać je do
białek i zmiksować a następnie wsypać przesiane
mąki z
kakao i delikatnie wymieszać.Ciasto przelać do natłuszconej i wysypanej
kaszą manną tortownicy (26cm). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 35-40 minut w temp. 180 stopni.Upieczony
biszkopt rozpiąć z obręczy i wyjąć z tortownicy odkładając go "do góry dnem". Wystudzić na kratce. Najlepiej upiec go dzić wcześniej a dnia następnego pokroić go na trzy krążki (trzy blaty).Składniki na poncz:3/4 szkl gorącej
wody2 łyżeczki
cukru2 łyżeczki
soku z cytryny2-3 łyżki
alkoholuWszystkie składniki na poncz bardzo dokładnie wymieszać. Wystudzić.Składniki na bazę kremu:500g
serka mascarpone500ml
śmietany kremówki 30-36%2 łyżki
cukru pudruKremówkę ubić z
cukrem pudrem na sztywno.
Serek mascarpone krótko zmiksować i wymieszać ze
śmietaną. Z masy odłożyć 1/4.
krem czekoladowy:3 łyżki
śmietany kremówki100g
czekolady mlecznej100g
czekolady gorzkiej 70%1 łyżeczka żelatyny+1 łyżka
wodyCzekolady w kawałkach razem ze
śmietanką rozpuścić w kąpieli
wodnej.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i odstawić na 10 minut. Po tym czasie podgrzać ją krótko w mikrofalówce lub w kąpieli
wodnej.Masę
czekoladową wmieszać do większej części
śmietany (bazy). Na koniec dodać
żelatynę i zmiksować raz jeszcze.Masę podzielić na 3 części (jeśli nie obkładamy rurkami) lub na dwie jeśli z nich korzystamy.krem
truskawkowy:350g
truskawek3 łyżeczki żelatyny+4 łyżki
wody2 łyżki
cukru pudruponadto:kilka łyżek
konfitury z
czarnej porzeczki2 opakowania (400g) rurek z
kremem czekoladowymtruskawki do dekoracji
Truskawki obrać i zmiksować z
cukrem pudrem.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i odstawić na 10 minut. Po tym czasie podgrzać ją krótko w mikrofalówce lub w kąpieli
wodnej. Dodać do
truskawek i zmiksować. Na koniec dodać wcześniej odłożoną mniejszą (tą 1/4) część
śmietany (bazy) i krótko zmiksować. Wstawić na chwilkę do lodówki by lekko (!) stężała.Pierwszy z blatów położyć na podstawce. Zapiąć bok tortownicy w której piekł się
biszkopt lub najlepiej zapiąć specjalną obręcz.
Biszkopt naponczować i lekko posmarować
konfitura porzeczkową. Wyłożyć na nią
krem czekoladowy, przykryć naponczowanym drugim krążkiem i wstawić na chwilę do lodówki. Następnie wyłożyć masę
truskawkową i przykryć ostatnim naponczowanym krążkiem
biszkoptu. Wierzch posmarować
kremem czekoladowym. Wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia.Po tym czasie zdjąć obręcz tortownicy, posmarować boki
tortu i przykleić rurki. Wierzch
tortu udekorować pozostałym kremem i
truskawkami. Można jeszcze na jakiś czas przypiąć plastikową obręcz do ciast by rurki ładnie się przykleiły. Smacznego :)/


