ßßß Cookit - przepis na Rolada Cappuccino

Rolada Cappuccino

nazwa

Wykonanie

ENGLISH VERSION
Podobno w Święta Bożego Narodzenia zwierzęta mówią ludzkim głosem. Okazuje się, że w Wielkanoc też dzieją się rzeczy niewiarygodne… no, może na mniejszą skalę (nawet chyba dużo mniejszą :P), ale dzieją się! Bo jak inaczej nazwać przepis na Sarence po 9 miesiącach (sic!)
To, że tutaj wrócę z kolejnymi przepisami to pewne. Niepewne jest tylko kiedy to się stanie ;)
Tymczasem, rolada z dużą ilością kremu cappuccino. Biszkopt już Wam znany. Krem może będziecie pamiętać z Kostki Cappuccino . W połączeniu, lekka delikatna pychotka :)
Polecam wielbicielom ciast z kremem!
Składniki na biszkopt (forma 34x23cm):
4 jajka
4 łyżek cukru
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżka kakao
Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąki przesiać z kakao. Odstawić.
Całe jajka wybić do miski. Dodać cukier i miksować na najwyższych obrotach aż masa zacznie „rosnąć” i gęstnieć. Może to zająć dłuższą chwilę – u mnie troszkę ponad 10 minut miksowania do momentu puszystości : )
Do masy jajecznej dodać część mąki i baaaaaaaaardzo, ale to bardzo delikatnie wymieszać drewnianą szpatułką. Od razu dodać pozostałą część mąki i ponownie delikatnie wymieszać do połączenia. Nie mieszać zbyt długo, żeby masa nie zaczęła nam opadać : )
Masę przelać do formy. Delikatnie wyrównać.
Piec w temp. 180°C przez ok. 20 minut.
Po upieczeniu, biszkopt wyłożyć na papier śniadaniowy lub na lnianą ściereczkę (można obsypać delikatnie cukrem pudrem), tak żeby spód z papierem do pieczenia był do góry. Usunąć papier do pieczenia i zawinąć biszkopt razem z papierem śniadaniowym (lub ze ściereczką).
Zwijałam wzdłuż krótszego boku :)
Zawinięty wystudzić.
Nasączenie:
5 łyżek przegotowanej wody
łyżka spirytusu
łyżeczka cukru pudru (u mnie spora)
Wszystkie składniki wymieszać do połączenia.
Przestudzić.
Składniki na Krem Cappuccino:
250g mascarpone
szklanka kremówki
60g cappuccino waniliowego (troszkę więcej niż 3/4 szklanki)
3 łyżki cukru pudru
Mascarpone wymieszać łyżką dokładnie z cappuccino.
Kremówkę chwilkę ubić. Jak zacznie się delikatnie pienić, dodać cukier puder i zmiksować na sztywno.
Dodać do masy mascarpone i dokładnie wymieszać.
Biszkopt rozwinąć, nasączyć, posmarować kremem i zwinąć ponownie odrobinę dociskając.
Zawinąć w papier i schłodzić w lodówce.
Można udekorować polewą czekoladową (czekolada roztopiona z masłem :))
Smacznego!!!
Źródło:https://sarenkabaking.wordpress.com/2017/04/17/rolada-cappuccino