ßßß
Podobno w Święta Bożego Narodzenia zwierzęta mówią ludzkim głosem. Okazuje się, że w Wielkanoc też dzieją się rzeczy niewiarygodne… no, może na mniejszą skalę (nawet chyba dużo mniejszą :P), ale dzieją się! Bo jak inaczej nazwać przepis na Sarence po 9 miesiącach (sic!)To, że tutaj wrócę z kolejnymi przepisami to pewne. Niepewne jest tylko kiedy to się stanie ;)Tymczasem, rolada z dużą ilością kremu cappuccino. Biszkopt już Wam znany. Krem może będziecie pamiętać z Kostki Cappuccino . W połączeniu, lekka delikatna pychotka :)Polecam wielbicielom ciast z kremem!Składniki na biszkopt (forma 34x23cm):4 jajka4 łyżek cukru2 łyżki mąki pszennej1 łyżka mąki ziemniaczanej1 czubata łyżka kakaoSpód formy wyłożyć papierem do pieczenia.Mąki przesiać z kakao. Odstawić.Całe jajka wybić do miski. Dodać cukier i miksować na najwyższych obrotach aż masa zacznie „rosnąć” i gęstnieć. Może to zająć dłuższą chwilę – u mnie troszkę ponad 10 minut miksowania do momentu puszystości : )Do masy jajecznej dodać część mąki i baaaaaaaaardzo, ale to bardzo delikatnie wymieszać drewnianą szpatułką. Od razu dodać pozostałą część mąki i ponownie delikatnie wymieszać do połączenia. Nie mieszać zbyt długo, żeby masa nie zaczęła nam opadać : )Masę przelać do formy. Delikatnie wyrównać.Piec w temp. 180°C przez ok. 20 minut.Po upieczeniu, biszkopt wyłożyć na papier śniadaniowy lub na lnianą ściereczkę (można obsypać delikatnie cukrem pudrem), tak żeby spód z papierem do pieczenia był do góry. Usunąć papier do pieczenia i zawinąć biszkopt razem z papierem śniadaniowym (lub ze ściereczką).Zwijałam wzdłuż krótszego boku :)Zawinięty wystudzić.Nasączenie:5 łyżek przegotowanej wodyłyżka spirytusułyżeczka cukru pudru (u mnie spora)Wszystkie składniki wymieszać do połączenia.Przestudzić.Składniki na Krem Cappuccino:250g mascarponeszklanka kremówki60g cappuccino waniliowego (troszkę więcej niż 3/4 szklanki)3 łyżki cukru pudruMascarpone wymieszać łyżką dokładnie z cappuccino.Kremówkę chwilkę ubić. Jak zacznie się delikatnie pienić, dodać cukier puder i zmiksować na sztywno.Dodać do masy mascarpone i dokładnie wymieszać.Biszkopt rozwinąć, nasączyć, posmarować kremem i zwinąć ponownie odrobinę dociskając.Zawinąć w papier i schłodzić w lodówce.Można udekorować polewą czekoladową (czekolada roztopiona z masłem :))Smacznego!!!