Wykonanie
Mój Tato jest maniakiem szachów. Przy okazji Jego urodzin nie mogłam oprzeć się pokusie upieczenia
tortu właśnie z ich motywem. Nie dość, że w smaku był po prostu fantastyczny, to i wizualnie (nie chwaląc się) całkiem nieźle wyglądał :-) Pracy przy nim jest naprawdę sporo, ale dla jego smaku, a przede wszystkim dla radości Jubilata warto było go zrobić :-)Składniki:
biszkopt kakaowy (pieczemy dwa blaty):4
jajka L3 łyżki
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanej2 łyżki
kakaoszczypta
solibiszkopt cappuccino:4
jajka L3 łyżki
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanej2 łyżki
cappuccinoszczypta
soliMasa śmietankowa:900 g
śmietany (30 lub 36%)750 g
serka mascarpone8 łyżek
cukru pudru2 łyżki karmelu1 łyżeczka mielonej
kawy3 łyżki
cappuccino2 łyżki gorzkiego
kakaoponcz:100 ml mocnej
herbaty100 ml
likieru kawowego50 ml
wódkido ozdobienia:
czekoladacukrowa posypka
migdały1. Pieczemy
biszkopty. Najlepiej jest to zrobić dzień wcześniej. Do dużej, czystej i odtłuszczonej miski wbijamy
białka, dodajemy szczyptę
soli i ubijamy na puch. Gdy piana będzie już w miarę sztywna, dodajemy powoli
cukier i ubijamy do jego całkowitego rozpuszczenia. W
między czasie do miski przesiewamy
mąkę razem z
proszkiem do pieczenia i
kakao. Gdy piana będzie lśniąca i dobrze ubita, dodajemy
żółtka i jeszcze chwilę miksujemy. Przesiane, suche składniki dodajemy do ubitych jaj i delikatnie mieszamy. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Gotowy
biszkopt przelewamy do formy i pieczemy ok 30 minut w 170*C przy funkcji termoobiegu. Upieczony
biszkopt pozostawiamy w blaszce do całkowitego ostudzenia.2. Tak samo jak
biszkopty kakaowe przygotowujemy
biszkopty cappuccino. Aby zaoszczędzić trochę czasu, możemy upiec
biszkopty z podwójnej porcji, a następnie gdy całkowicie wystygną przeciąć w połowie. Ja jednak wolę upiec je pojedynczo, są wtedy idealne równe i nie kruszą się.3. Upieczone i wystudzone
biszkopty kroimy na 3 kręgi. Wartość średnicy użytej blachy dzielimy na pół i każdą z tych połówek jeszcze na 3 części, np. 24:2=12 cm, 12:3=4cm, szukamy więc naczyń o średnicy 20 cm i 16 cm. Przykładając wybrane naczynia równo od brzegów
biszkoptu odcinamy kręgi. Środkowy będzie o największej średnicy. Wycięte kręgi układamy na przemian kolorami. Instrukcja wizualna, mniej skomplikowana pokazana TUTAJ :)4. Zaparzoną i wystudzoną
herbatę mieszamy z
likierem i
wódką. Mieloną
kawę zalewamy 50ml
wody i gotujemy do momentu jej wyparowania. Ziarna muszą być miękkie.
Śmietankę ubijamy na pół sztywno i dodajemy
cukier puder. Gdy będzie już sztywna (uwaga, łatwo można przebić!), zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po łyżce
serka mascarpone. Ubijamy tak długo, aż masa będzie gładka. Gotową masę dzielimy na 4 równe części, a następnie dodajemy:- do jednej części zimne ziarna
kawy- do drugiej części karmel- pozostałe dwie części łączymy ze sobą i wsypujemy
cappuccino.5. Na tortownicy układamy 1 blat
biszkoptu, nasączamy ponczem i wykładamy częścią masy
cappuccino, przykrywamy
biszkoptem, znów nasączamy, wykładamy masę karmelową. Na masę karmelową kładziemy
biszkopt, nasączamy go i smarujemy masą
kawową. Ostatni blat
biszkoptu kładziemy na wierzch i również nasączamy ponczem. Brzegi oraz wierzch
tortu smarujemy pozostałą masą
cappuccino, pozostawiając jedynie ok 4 solidnych łyżek do dekoracji.UWAGA! Aby wyszła szachownica, należy układać
biszkopty naprzemiennie - rant
kawowy - rant
cappuccino - rant
kawowy - rant
cappuccino.6.
Płatki migdałowe prażymy i BARDZO DOKŁADNIE studzimy. Jeżeli będą choć trochę ciepłe, rozpuszczą masę. Gdy
płatki będą już odpowiednie, obkładamy nimi boki
tortu. Chcąc zrobić figurki szachowe, należy wydrukować wybrany przez siebie wzór szachów, przyłożyć do niego papier do pieczenia i obrysować linie roztopioną
czekoladą. Tak przygotowane formy wkładamy do lodówki na 1 godzinę, aby porządnie zastygły. Gdy będą gotowe, przekładamy je delikatnie pęsetką cukierniczą na tort. Do pozostałej masy dodajemy
kakao, mieszamy i przekładamy do rękawa cukierniczego z odpowiednią tylką. Torcik dekorujemy wg uznania.SMACZNEGO :-)