ßßß
Wielu z Was prosiło mnie o udostępnienie przepisu na tort babeczkę. W końcu udało mi zagospodarować trochę czasu, aby ten przepis umieścić :) Do upieczenia ogromnej muffiny użyłam specjalnej formy (big top cupcake), którą zdobędziecie na allegro tylko u jednego sprzedawcy (kto będzie zainteresowany, napiszę gdzie). Od momentu dostarczenia jej przez kuriera (ok tyg. temu) upiekłam już 4 takie babeczki. To się nazywa miłość od pierwszego wejrzenia :)Składniki:Biszkopt:6 jajek1,5 szklanki cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia1 szkl mąki pszennej1/2 szkl mąki ziemniaczanej1 łyżka octuszczypta soliMasa śmietankowa:600 g śmietany (30 lub 36%)500 g serka mascarpone4 łyżki cukru pudru1 śmietan - fix3 łyżki cappuccinoPoncz:100 ml zaparzonej mocnej herbaty50 ml wódkisok z cytrynycukierPonadto:Barwnik różowyBarwnik fioletowyBarwnik żółty2 białe czekolady dobrej jakościTylka Wilton #2DTylka Wilton #22Tylka Wilton #366Przygotowanie biszkoptu:1. Jajka muszą być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z dodatkiem soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo (tzn. po 1 łyżce) cukru miksujemy tak długo, aż piana będzie lśniąca.2. W osobnej misce mieszamy żółtka z proszkiem do pieczenia i octem. Miska musi być wysoka, ponieważ żółtka po wsypaniu proszku szybko nam urosną. Taką mieszaninę dodajemy do ubitej piany z białek i miksujemy.3. Do piany dodajemy 2 razy przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną. Na tym etapie do mieszania używamy jedynie szpatułki. Biszkopt przelewamy do formy na babeczkę (big top cupcake) i pieczemy ok 35 minut w 170*C. Gotowy biszkopt studzimy w formie. Gdy będzie już całkowicie zimny, dzielimy go: dół na 4 części, górę na 3.Koszyczek:4. Białe czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej. Do czystej i suchej formy dołu babeczki wylewamy czekoladę, a następnie delikatnie obracamy ją w dłoniach dokładnie pokrywając boki formy czekoladą. Gdy czekolada zastygnie, delikatnie wyciągamy ją z formy. Filmik instruktażowy dostępny TUTAJPrzygotowanie kremu:5. Połowę śmietanki ubijamy na pół sztywno i dodajemy cukier puder. Gdy będzie już sztywna (uwaga, łatwo można przebić!), zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po łyżce serka mascarpone (z jednego opakowania). Ubijamy tak długo, aż masa będzie gładka. Na koniec dodajemy cappuccino i mieszamy do momentu połączenia składników.6. Składniki na poncz łączymy ze sobą. Do czekoladowego koszyczka wkładamy spód babeczki, nasączamy ponczem, smarujemy kremem (ok 3 kopiatych łyżek kremu) i przykrywamy kolejną warstwą biszkoptu. Postępujemy tak do momentu przełożenia całej babeczki. Na koniec boki kapelusza babeczki smarujemy obficie śmietaną z mascarpone. Tak przygotowany torcik schładzamy w lodówce.


7. Pozostałą śmietanę ubijamy na pół sztywno, dodajemy cukier puder wymieszany ze śmietan - fixem i chwilkę razem miksujemy, zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po łyżce serka mascarpone. Ubijamy tak długo, aż masa będzie gładka. Krem dzielimy na 3 części. Do każdej z tych części dodajemy po kilka kropel barwnika i dokładnie mieszamy.8. Tylką #2D robimy róże (ja użyłam do tego podwójnego rękawa cukierniczego - kolory żółty i różowy), tylką #22 robimy małe fioletowe kwiatuszki, a #366 listki (wymieszałam pozostałości kremu).9. Tort przed podaniem schładzamy w lodówce.SMACZNEGO :-)
