Wykonanie
Wielu z Was prosiło mnie o udostępnienie przepisu na tort babeczkę. W końcu udało mi zagospodarować trochę czasu, aby ten przepis umieścić :) Do upieczenia ogromnej muffiny użyłam specjalnej formy (big top cupcake), którą zdobędziecie na allegro tylko u jednego sprzedawcy (kto będzie zainteresowany, napiszę gdzie). Od momentu dostarczenia jej przez kuriera (ok tyg. temu) upiekłam już 4 takie babeczki. To się nazywa miłość od pierwszego wejrzenia :)Składniki:
Biszkopt:6
jajek1,5 szklanki
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 szkl
mąki pszennej1/2 szkl
mąki ziemniaczanej1 łyżka
octuszczypta
soliMasa śmietankowa:600 g
śmietany (30 lub 36%)500 g
serka mascarpone4 łyżki
cukru pudru1
śmietan - fix3 łyżki
cappuccinoPoncz:100 ml zaparzonej mocnej
herbaty50 ml
wódkisok z cytrynycukierPonadto:Barwnik różowyBarwnik fioletowyBarwnik żółty2
białe czekolady dobrej jakościTylka Wilton #2DTylka Wilton #22Tylka Wilton #366Przygotowanie
biszkoptu:1.
Jajka muszą być w temperaturze pokojowej.
Białka oddzielamy od
żółtek i ubijamy z dodatkiem
soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo (tzn. po 1 łyżce)
cukru miksujemy tak długo, aż piana będzie lśniąca.2. W osobnej misce mieszamy
żółtka z
proszkiem do pieczenia i
octem. Miska musi być wysoka, ponieważ
żółtka po wsypaniu proszku szybko nam urosną. Taką mieszaninę dodajemy do ubitej piany z
białek i miksujemy.3. Do piany dodajemy 2
razy przesianą
mąkę pszenną i ziemniaczaną. Na tym etapie do mieszania używamy jedynie szpatułki.
Biszkopt przelewamy do formy na babeczkę (big top cupcake) i pieczemy ok 35 minut w 170*C. Gotowy
biszkopt studzimy w formie. Gdy będzie już całkowicie zimny, dzielimy go: dół na 4 części, górę na 3.Koszyczek:4.
Białe czekolady roztapiamy w kąpieli
wodnej. Do czystej i suchej formy dołu babeczki wylewamy
czekoladę, a następnie delikatnie obracamy ją w dłoniach dokładnie pokrywając boki formy
czekoladą. Gdy
czekolada zastygnie, delikatnie wyciągamy ją z formy. Filmik instruktażowy dostępny TUTAJPrzygotowanie kremu:5. Połowę
śmietanki ubijamy na pół sztywno i dodajemy
cukier puder. Gdy będzie już sztywna (uwaga, łatwo można przebić!), zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po łyżce
serka mascarpone (z jednego opakowania). Ubijamy tak długo, aż masa będzie gładka. Na koniec dodajemy
cappuccino i mieszamy do momentu połączenia składników.6. Składniki na poncz łączymy ze sobą. Do
czekoladowego koszyczka wkładamy spód babeczki, nasączamy ponczem, smarujemy kremem (ok 3 kopiatych łyżek kremu) i przykrywamy kolejną warstwą
biszkoptu. Postępujemy tak do momentu przełożenia całej babeczki. Na koniec boki kapelusza babeczki smarujemy obficie
śmietaną z
mascarpone. Tak przygotowany torcik schładzamy w lodówce.
7. Pozostałą
śmietanę ubijamy na pół sztywno, dodajemy
cukier puder wymieszany ze
śmietan - fixem i chwilkę razem miksujemy, zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po łyżce
serka mascarpone. Ubijamy tak długo, aż masa będzie gładka. Krem dzielimy na 3 części. Do każdej z tych części dodajemy po kilka kropel barwnika i dokładnie mieszamy.8. Tylką #2D robimy róże (ja użyłam do tego podwójnego rękawa cukierniczego - kolory żółty i różowy), tylką #22 robimy małe fioletowe kwiatuszki, a #366 listki (wymieszałam pozostałości kremu).9. Tort przed podaniem schładzamy w lodówce.SMACZNEGO :-)