ßßß
Składniki:Biszkopt:6 jajek12 łyżek cukru6 łyżek mąki pszennej6 łyżek mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczeniaKrem:500 g serka mascarpone3 jajkapół szklanki cukru20 ml kawowego likieru (opcjonalnie)Dodatkowo:1 paczka podłużnych biszkoptównieco ponad pół szklanki mocnego naparu z kawy (rozpuszczalnej)kakaoSposób przygotowania:1. Robimy biszkopt: ubijamy białka na sztywno, dodajemy kolejno żółtka, cukier, przesiane mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Pieczemy i studzimy.2. Robimy krem: żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy serki i likier. Mieszamy. Na koniec delikatnie wmieszamy ubite na sztywno białka.3. Przekrojony biszkopt nasączamy zimną kawą, nakładamy część kremu, następnie układamy podłużne biszkopty i nasączamy je kawą, ponownie rozkładamy krem (zostawiamy troszkę na wierzch). Na to ponownie kładziemy biszkopt i nasączamy go kawą. Smarujemy pozostałym kremem i całość obficie posypujemy kakao. Wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin. Przed podaniem ponownie dojemy kakao na wierzch.
Smacznego :)